Fall fällde Nilsson i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla och Hanna Falk föll redan i kvartsfinalen i sprinten i Tour de Ski. I finalen var det Stina Nilsson som föll och fick se vinstchanserna grusas. Amerikanskan Sophie Caldwell knäckte norskorna på upploppet, vann den fjärde etappen i Oberstdorf och tog karriärens första seger.

– Jag är väldigt överraskad över det här, men väldigt glad. Jag kunde inte förstå det förrän jag hade passerat mållinjen, säger Caldwell i SVT.

Amerikanskan gjorde upp om segern med Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg, men Caldwell var starkast på upploppet och vann före de båda norskorna. Hon är därmed den andra amerikanskan att ta hem en seger i världscupen.

Therese Johaug slutade på femte plats och är nu 30 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg som leder Tour de Ski.

”Bara mig själv att skylla”

Stina Nilsson var aldrig med och slogs om pallplatserna, svenskan föll i den första utförskörningen och slutade sist.

– Genomdåligt att ramla. Jag fick en dålig position, hamnade bakom Therese Johaug som började ploga och då gjorde jag detsamma för att inte åka in i henne. Då fick jag ett hack och ramlade, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Nilsson blev därmed tredje svenska att ramla.

– Det är en lite mer utmananade bana än vanligt men det är inget fel på den, det är upp till oss att stå på benen så jag har bara mig själv att skylla, säger Nilsson.

Ingemarsdotter fyra

Finalens andra svenska, Ida Ingemarsdotter, slutade på fjärde plats.

– Det gick fort, jag försökte hänga med och ha en hög position. Kanske gick det lite för fort i första backen, jag fick ploga lite utför och då tappade jag, säger Ingemarsdotter.

Evelina Settlin var bra med i starten i kvartsfinalen men tröttnade på slutet och kom i mål sist i sitt heat och blev därmed utslagen.

Även för Charlotte Kalla och Hanna Falk tog det slut i kvartsfinal sedan de båda svenskorna ramlat.

Resultat damernas sprint:

1. Sophie Caldwell, USA: 2:46:38

2. Heidi Weng, Norge: +0.10

3. Ingvild Flugstad Östberg, Norge: +0.80

4. Ida Ingemarsdotter, Sverige: +3.95

5. Therese Johaug, Norge: +4.71

6. Stina Nilsson, Sverige: +27.43.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.