Foto: Bildbyrån

Efter jaktstarten – Hellner totalsexa

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas Tour de Ski är avslutad. För Marcus Hellner blev det en sjätteplats efter att ha klättrat en placering i den avslutande jaktstarten. ”Har verkligen fått pressa mig för att hålla huvudet uppe”, säger Marcus Hellner till SVT Sport.

Marcus Hellner blev tia i gårdagens masstart och startade som sjua inför sista etappen som avslutas med monsterbacken. Efter den var han sexa i touren efter en imponerande klättring de sista kilometerna uppför den tunga slalombacken.

Han gick i mål 2.05 efter segraren Sergej Ustiugov.

Vinterstudion

– Utgångsläget var för tufft med så tufft motstånd, men på nytt visar Marcus den här säsongen är han verkligen tillbaka på högsta nivå och han gör en bländande klättring den här sista dagen i Tour de Ski, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Hellner gör det här alldeles strålande.

”Sista 200 dör man lite grann”

Marcus Hellner var trött efteråt.

– Jag hade lite svårt läge i början, jag började komma ikapp ett tag och hade inte så långt upp till Heikkinen, men de bet ihop bra, säger han till SVT Sport.

– Man satsar ju friskt, men de är starka på att klättra och hade ett bättre läge. Sista 100, 200 meterna så dör man lite grann när man ser att man inte kommer ikapp och det är lugnt bak. Man fick kämpa sig upp bara för att komma i mål.

Veckan är över, hur mår kroppen?

– Sista dagarna har jag verkligen fått pressa mig för att hålla huvudet uppe. Det känns som man ger kroppen stryk hela tiden. Det har varit slitsamt, absolut, men samtidigt har det varit bra kvitton. Jag är inte i topp, men håller bra nivå och det känns bra inför framtiden och fortsättningen, säger Hellner.

– Det har varit en bra tour.

Slutställning Tour de Ski

1. Sergey Ustiugov      RUS 3:24:47.9

2. Martin Johnsrud Sund NOR+   1:02.9

3. Dario Cologna        SUI    1:19.1

4. Maurice Manificat    FRA    1:26.9

5. Matti Heikkinen      FIN    1:31.3

6. Marcus Hellner       SWE    2:05.8

7. Alex Harvey          CAN    2:39.7

8. Simen Hegstad Kruger NOR    3:27.2

9. Hans Christer Holund NOR    3:50.4

10. Niklas Dyrhaug       NOR    4:24.9

Övriga svenskar:

16. Jens Burman          SWE    5:30.3

24. Daniel Richardsson   SWE    8:45.6

32. Axel Ekström         SWE   10:28.6

34. Viktor Thorn         SWE   11:13.7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet