I strid med IOK:s rekommendation tilldelades Ryssland och Tiumen VM i skidskytte 2021. Foto: Bildbyrån

Trots IOK-beslut: Ryssland tilldelas VM i skidskytte 2021

Uppdaterad
Publicerad

Trots att IOK uppmanat sina medlemsförbund att inte tilldela Ryssland några stora mästerskap så länge som dopningsproblematiken inte är utredd tilldelades ryska Tiumen VM i skidskytte 2021 av det internationella skidskytteförbundet IBU. Nu är det upprörda tongångar i skidskyttevärlden.

– Det känns helt fel. Det verkar som om det gamla östblocket håller ihop och det har ju varit uppe till diskussion att de större länderna ska få mer inflytande och den diskussionen lär ju återkomma, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

Det är en fadd eftersmak för skidskyttarna efter beslutet.

– Fan, det känns inte bra, säger svenska skidskytteförbundets generalsekreterare Ingemar Arvidsson till Aftonbladet.

Beslutet fattades på IBU:s kongress i Chisinau, Moldavien, i helgen efter att 25 av de 49 rösterna (ett land är lika med en röst) gått till Tiumen i centrala Ryssland som fick över 50 procent redan i den första valomgången vilket räckte för att slå ut Pokljuka (Slovenien) och Nove Mesto (Tjeckien).

”Skandalen är ett faktum”

– Det finns många lydstater till gamla Sovjetunionen som inte bryr sig om det här, säger Arvidsson. 

Beslutet upprör flera västerländska länder.

”Skandalen är ett faktum. Ryssland har tilldelats VM i skidskytte 2021, ett land som inte har ett godkänt antidopningsprogram”, skriver norska skidskytteförbundets ordförande Erlend Slokvik på Facebook.

Världscupfinalen i längdåkning nästa år ska enligt Fis program avgöras i Tiumen, en tävling som kan flyttas om inte Ryssland får ordning på sin dopningsproblematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.