Foto: Bildbyrån

Trots stjärnans kritik: fortsatt gemensam start i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren var nära på att ta hem Vasaloppet 2016 men stördes av manliga åkare på upploppet – och slutade tvåa. Hon riktade då kritik mot att damerna inte får starta före herreliten. Men idag meddelade Vasaloppet att de fortsätter med den gemensamma starten. ”Det viktigaste är att alla vet vad som gäller”, svarar Johansson Norgren till SVT Sport.

Långloppsstjärnan Britta Johnsson Norgren var i våras nära att ta hem sin första seger i Vasaloppets 90 km.

Men på upploppet var manliga åkare i vägen och Katerina Smutna från Österike vann den täta tävlingen med knappa tre sekunder. Efter loppet var svenskan upprörd.

Vasaloppet

– Det är blandade känslor och tyckte att jag gjorde mycket bra men det är tråkigt på slutet eftersom vi inte fick våra egna spår som det var sagt. Det fungerade inte alls när jag försökte lägga mig bakom Smutna, vilket var det sämsta jag kunde göra när det kom herrar emellan, sa Johansson Norgren då.

Flera åtgärder gjorda

Inför 2016 års Vasalopp gjordes flera åtgärder för att lyfta fram och underlätta för damerna. Bland annat placerades de högst rankade tjejerna i en separat startfålla i elitledet. En särskild stavservice infördes i den första delen av banan och spurtpriser på kontrollerna höjdes till samma nivå som för herrarna. Samtidigt gjordes ett försök att skapa fritt upplopp för damerna sista biten in i mål. En åtgärd som inte fungerade som det var tänkt, skriver arrangören nu i ett pressmeddelande.

– Nu har vi har haft en bra dialog med flera av elittjejerna och gemensamt kommit fram till att vi slopar den varianten och istället tydliggör regeln som säger att de tävlande inte får hindra varandra under loppet. Vi kommer också att sätta in extra personal som bevakar att den regeln följs, framför allt på upploppet, säger sportchefen Tommy Höglund.

”Viktigast att alla vet vad som gäller”

Britta Johansson Norgren har varit i kontakt med arrangören och kommit med synpunkter.

– Jag tycker det viktigaste är att alla vet innan vad som gäller. Vasaloppet har gjort många bra förändringar för damerna och jag hoppas och tror att de fortsätter att jobba på det. Vill de inte sätta damstarten före så tycker jag de gör rätt i att inte göra någon förändring innan de känner sig säkra på att klara av att genomföra den på ett bra sätt, svarar hon på ett sms till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet