Foto: SVT

Tvåa i kinesiska Vasaloppet – nu rycker svenskan

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren trivs i Vasaspåren. I fjol blev hon tvåa i Vasaloppet – och tidigt i morse tvåa i det kinesiska Vasaloppet. Topplaceringen innebär att svenskan skaffade sig viktiga poäng i långloppscupen. ”Det var en tuff dag”, säger Johansson Norgren.

För första gången ingår det kinesiska Vasaloppet över 50 km i långloppscupen.

Fjolårets totalsegrare i Ski Classics, Britta Johansson Norgren, var i totalledning inför loppet i kinesiska Changchun. Nu har hon skaffat ännu fler cuppoäng.

”Ett jättefint lopp”

– Hon har gjort ett jättefint lopp, säger SVT Sports kommentator Peter Jonsson.

33-åringen var under loppet länge i sällskap med Olga Rotcheva. Men när ryskan tryckte på ytterligare strax efter varvning kunde svenskan inte hålla samma tempo.

Under slutskedet av loppet gjorde Johansson Norgren dock ett tappert försökt att täppa till avståndet som vuxit till 45 sekunder, men lyckades inte.

När svenskan insåg att segern var utom räckhåll slog hon av på takten, och korsade mållinjen drygt en och en halv minut efter segrande Rotcheva.

”Tog viktiga poäng”

– Det var en tuff dag. Jag hade lite muskulära problem, det gick inte riktigt som planerat. Men jag är nöjd att jag tog en andraplats och viktiga poäng, säger Johansson Norgren efteråt.

Tack vare andraplatsen får Johansson 170 nya poäng, viktigt för att behålla totalledningen i Ski Classics. Svenskan leder på 465 poäng. Tvåan Rotcheva har 275 poäng.

Norrmannen Anders Nygaard vann herrklassen. Jens Eriksson blev bäste svensk på andraplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.