Stark skidtradition i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

När Sverige får ytterligare en världscuphelg på längdskidor 2017 och 2019 talar det mesta för att Ulricehamn drar vinstlotten. ”De har en seriös och bra ansökan”, säger Johan Sares som är längdchef på Svenska Skidförbundet.

Falun är fortfarande nummer 1 i svensk längdskidåkning, men när Svenska Skidförbundet skulle finna ytterligare en arrangör till VM-säsongerna 2017 och 2019 föll valet inte på klassiska nordliga skidmetropoler som Östersund eller Gällivare. Utan på lilla Ulricehamn, ett par mil från Borås.

Valet kan tyckas överraskande, men förutom att det ingår i en strategi att bredda svensk längdskidåkning ännu mer i söder och väster så handlar det faktiskt också om ett område med stark skidtradition.

Enligt Vasaloppets egna siffror för 2015 var till exempel 13 procent av årets åkare i Vasaloppet från Västra Götalands län. För Tjejvasan och Öppet spår är siffrorna ännu mer anmärkningsvärda: Hela 20 procent av årets åkare var från Västra Götaland.

Dessutom är Ulricehamn den kanske mest klassiska skidklubben i området, med bland andra landslagsåkaren Hanna Falk.

– De har genomfört tävlingar under år med tuffa väderutmaningar, de har en bra snöproduktion och bra utformade banor, och det finns ett stort intresse och engagemang i bygden, säger Johan Sares som hoppas att en ny publik kommer att få se Världscupen på plats.

Om Ulricehamn får VC-tävlingarna blir det också en tuff logistik när tävlingarna ska flytta från Toblach i norra Italien, via Ulricehamn till Falun inom loppet av två veckor.

Det internationella skidförbundet FIS har sista ordet i frågan, som kommer att beslutas definitivt i november.

–Jag skulle bli mycket besviken om inte FIS följer vårt omdöme, säger Johan Sares.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.