”Magiska” strumpor ska ge USA ny medalj i stafetten. Foto: SVT

”Magiska” strumpor bakom USA:s medaljer

Uppdaterad
Publicerad

USA har gjort succé i Lahtis – med kraften från sina randiga sockar. ”De tar fram magiska krafter” säger Saide Björnsen.

USA har gjort succé i VM i Lahtis. Två medaljer var målet innan – det fixade de redan första VM-dagen i och med Jessica Diggins silver och Kikkan Randalls brons i sprinten. Sedan kom en till i sprinstafett. Stark lagkänsla är en av nycklarna till framgång.

Och kanske hittar vi förklaringen i de färgglada sockorna som gänget köpte i en affär för att muntra upp sig då teambilen behövde repareras.

– Det är en ära att ta på de här strumporna när det är stafett. De har betytt mycket för oss. De tar fram magiska krafter som ingen visste fanns, säger Sadie Bjornsen.

Jessica Diggins, som tagit två medaljer hittills, håller med.

– Man åker inte för sig själv, utan för laget. När man tar på sig strumporna har man hela USA:s energi och tilltro bakom sig. När jag tävlar tänker jag på att laget räknar med mig, det tar fram det bästa ur mig.

Reser tillsammans hela säsongen

Det amerikanska damlaget har de senaste åren sakta men säkert stärkt sin position i världscupen. I år har laget sju pallplatser fördelat på fyra åkare – sex åkare har varit topp fem. De tvingas jobba hårt med lagkänslan eftersom de reser från USA i november och inte kommer hem förrän efter säsongen – i mitten på mars. 

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.