Vallarnas kritik mot OS-värden: ”Obefintlig ventilation”

Uppdaterad
Publicerad

En liten fläkt. Det är all ventilationen i containrarna där alla skidorna i kommande vinter-OS ska vallas. Den hälsorisken upptäckte svenska vallateamet på för-OS i februari.

– Det blir en tävling med gasmask, säger vallaren Rikard Larsson till SVT Sport.

Det var stjärnfattigt i spåren – men i de små och svagt utrustade vallacontainrarna trängdes eliten. Det var världscuptävling, ett för-OS, men de bästa skidåkarna laddade på annat håll för VM. Men Sverige skickade sitt A-vallateam, för att reka.

Men det var inte bara en lång resa – utan också en resa i tiden.

– Det såg ut som det var före vi hade lastbil. Det blir en tävling med gasmask, säger vallaren Rikard Larsson.

– Ventilationen i vallautrymmena är nästintill obefintlig. Det står en liten fläkt, så man får ventilera vid fönster och dörrar, säger vallachefen Urban Nilsson.

I februari nästa år väntar något de svenska vallarna inte är vana vid. För deras vardag – är i en vallalastbil med det senaste i ventilationsteknik. Men avståndet till Sydkorea, gör det omöjligt att få dit lastbilen.

Urban Nilsson, vallachef, har uttryck förbättringsmöjligheter till Sveriges Olympiska kommitté, SOK, som ska föra det vidare till den Internationella Olympiska kommittén. Men i nuläget ser det ut att bli arbete i gasmask – hela tiden.

– Det blir lite varmt, men de är ju ändå komfortabla. Det blir lite mer otympligt, säger Nilsson.

– Det funkar väl, man skyddar sig i alla fall. Det är ju huvudsaken, säger Rikard Jonsson iklädd just en gasmask.

För i luften kring en vallare finns Flourkemikalier, om det handlar om pulvervallning,  som vid längre exponering bland annat ger nedsatt lungkapacitet. Med så mycket som 25 procent, visar en studie baserad på norska skidvallare.

– Vi vet betydelsen av att använda skyddsutrustning. Där ligger vi nog ganska långt fram, säger Nilsson.

Rikard Larsson vet vad som händer om man slarvar.

– Feberfrossa. Man får feber och mår jävligt dåligt. Men det går ju över efter en timme, säger Larsson.

Då försvinner man iväg en timme?

– Man jobbar färdigt. Det får man stå ut med om man fuskar. Det är ju livet, är du inte skötsam med dig själv så får du ta den smällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.