”Var har vi Emil Jönsson?”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon smäller det i finländska Ruka. Världscuppremiär med tre blågula segerkandidater på startlinjen i den klassiska herrsprinten .  

Förra helgen i Bruksvallarna var Calle Halfvarsson starkast i en tiondelsstrid med Teodor Peterson.  I våras i världscupavslutningen i Falun fanns båda med på den helvenska prispallen. I Bruksvallarna saknades den som då kom tvåa.

Vi vet var vi har Calle och Teodor. Var har vi Emil Jönsson?

Världscupen i längdskidor

– Det har jag ingen aning om. det är alltid spännande. dels är det första tävlingen på säsongen och dels det har känts bra men jagg vet inte hur bra det har känts för de andra. Jag har legat i hårdträning men det är ingen priotävling utan det är senare på säsongen man vill åka som bäst. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte vill ha något kvitto på att det känns bra.

Alla i den här trion har kapacitet att vinna men OS-tvåan, Peterson, menar att det kan bli nog så svårt att klara kvalet.

– Ja, framförallt blir kvalet tuffare. Det jag gjorde förra helgen kommer inte att räcka. Jag måste rycka upp mig och tagga till direkt för att ens gå vidare. Jag brukar ha lite svårt för kvalet här. Men om jag väl är vidare, så är det en tajt bana med en tuff backe på slutet,  och då kan allt hända, säger Teodor Peterson.

Ja nu är hela världseliten på plats, inkluderat en hungrig Petter Northug, något Calle Halfvarsson är högst medveten om.

– Man kan vinna i Sverige och ändå vara tia i världscupen och ännu sämre också.  Jag hoppas att det var bra motstånd i Bruksvallarna,  att de andra svenskarna åkte fort så att det går att jämföra hyfsat med den konkurrensen som blir nu, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Förbundskapten Rikard Grip tror alla tre har en bra chans att nå pallen, att den sista tuffa backen gynnar Emil och Teodor men att det ändå är dagsformen avgör.

-Ska jag sätta en peng, sätter jag den på Calle efterom han visade sådan form förra helgen, säger förbundskaptenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet