Foto: TT Nyhetsbyrån

Världsmästarna har lagt sista stenen

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästarna från 2013, lag Niklas Edin, splittras. OS-bronset i Sotji blev lagets sista gemensamma skalp på den internationella scenen tillsammans.

Skippern Niklas Edin motiverar beslutet med att satsningen var fokuserad på OS-guld 2014 i Sotji.

– Ända sedan vi satte ihop laget för sex år sedan har vi haft ett enda stort mål och det var att ta OS-guld i Sotji 2014, säger Edin till SVT Sport och fortsätter:

– Vi har haft många delmål på vägen och vi har haft väldigt många framgångar utifrån hur unga vi är och utifrån att vi gjort en såpass kort satsning. Vi har lagt så pass mycket tid på det här så nu kan det vara dags för någonting annat. Vi slutar på topp, säger den 28-årige ångermanlänningen.

Full satsning eller ingenting alls

Efter OS satte sig laget ner och utvärderade de sex åren.

– De två alternativen som fanns var fyra års full satsning eller ingenting alls. Då valde vi det senare alternativet då vi har lite olika syn på hur mycket tid man vill lägga ner, säger Edin som tror att det hade kunnat bli ett annat beslut om laget vunnit OS-guld i Sotji.

– Nu väntar nya äventyr för alla i laget, det blir nya kapitel i våra liv, säger 28-årige Fredrik Lindberg som slutar med elitcurlingen för att studera och fokusera på familjen.

”Lockande att försöka ta OS-guldet”

Niklas Edin är sugen på att fortsätta satsa på curlingen.

– Jag personligen är sugen på att fortsätta. Jag har hållit på i nästan tio års tid i olika konstellationer. Framförallt är det lockande att ta sig till ett nytt OS och försöka ta det där guldet, säger Edin som ser VM-guldet 2013 som lagets största minne.

Laget rankades som högst fyra på världsrankingen, högst av alla svenska herrlag genom tiderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.