Nilsson har vilat sig i form. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stina Nilsson vinnare i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

En storstilad seger ger svenskan ledning i världscupsprintens total. ”Jag kände från början att jag kommer bli svårslagen i dag”, säger Stina Nilsson.

En italienska, en tyska och tre norskor konkurrerade med Stina Nilsson om segern i slovenska Planica. Ingvild Flugstad Östberg var den mest namnkunniga och också det största hotet. Nilsson tog ledningen efter ett par hundra meter, men Flugstad Östberg tog över den. När Stina Nilsson sedan attackerade tog svenskan ledningen igen och höll den linan ut i det 1,2 km långa loppet.

– Jag kände mig riktigt bra redan i prologen och kände att jag skulle bli svår att slå i dag, säger Nilsson i segerintervjun.

Vinterstudion

Sliten efter touren

Hennes segerrecept verkar ha varit att vila sig i form.

– Jag har bara åkt ungefär 30 minuter skidor sedan Tour de Ski, för jag var trött och hade brist på energi. Så att vara på pallen och vinna i dag är fantastiskt.

SVT:s längdexpert var imponerad av Nilssons seger.

– Jag tror inte någon rår på henne i denna form, hon är fruktansvärt stark på slutet. Inte ens Maiken Caspersen Falla tar henne, säger han.

Ledning i totalen

Stina tar därmed över ledningen i världscupsprintens total. Den tidigare ledaren Maiken Caspersen Falla var småkrasslig och kvalade inte in till kvartsfinal. Ingvild Flugstad Östberg, som är trea i sprinttotalen, slutade fyra i finalen och får därmed 50 poäng mindre än Nilsson.

Italienaren Federico Pellegrino vann herrfinalen överlägset, följt av tre fransmän. En mycket bra insats från Frankrike, medan Pellegrinos överlägsenhet var mer väntad.

– Det är så imponerande. Ingen rår på honom, kommenterade Anders Blomquist den suveräne Pellegrino.

Noll norrmän i herrfinalen

På herrsidan tog sig ingen norrman till final, och inte heller några svenskar. Teodor Peterson, Calle Halfvarsson och Gustav Nordström åkte alla ut i semin. Halfvarsson, tillbaka från sjukdom, hade bäst tid av svenskarna, men Gustav Nordström imponerade mest under dagen.

– Jättebra av Gustav Nordström att ta sig till semifinal. Kvartsfinalen var nog hans livs bästa lopp, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet