Johan Olsson med guldskidorna Foto: Bildbyrån

Vasa-beslut inom kort från Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson håller in i det sista på beslutet om vad som väntar härnäst efter succén i Falun. Vasaloppet, Världscupen i Lahti eller ingenting? Det är Olssons val inför inför helgen som kommer. – Han får göra det som känns bäst för honom, säger förbundskapten Rikard Grip.

Olsson är uttagen i Rikard Grips trupp till världscuptävlingarna i Lathi men den trefaldiga VM-medaljören i Falun, som tidigare gjort tydligt att han vill åka Vasaloppet, håller in i det sista på beslutet om vad han kommer göra. Det tuffa avslutande femmilen i VM tog hårt på Olsson.

– Johan var inställd på att åka Vasaloppet, men femilen och det före som var där, tog hårdare än han trodde innan, säger Anna Olsson till SVT Sport.

Vasaloppet

Vasaloppet krockar med tävlingarna i Lahtis så det är uteslutet att tävla både i Finalnd och i Sverige för Olssons del. Förbundskaptenen vill att Olsson ska göra det som känns bäst för honom, men ser ändå gärna att han åker med landslaget österut.

– En Johan Olsson i form åker fort på skidor, det vet vi, så jag ser förstås gärna att han åker i Lahtis, säger Rikard Grip.

”Åker om han inte är krasslig”

Vasaloppets arrangörer vill förstås att Olsson ska följa upp sitt fina VM med att åka de nio milen mellan Sälen och Mora och dryga ut den redan stjärnspäckade startlistan, som innehåller bland andra polskan Justyna Kowalczyk och ryssarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin. Det senaste budet de fått är att Olsson åker om han är fullt frisk.

– Det senaste vi har hört är att han åker om han inte är krasslig, säger sportchefen Johan Eriksson.

Under dagen kommer Olsson träna för att se hur hans kropp svarar, efter det kommer ett beslut fattas om vad som står på tur för 34-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet