Åkarna lämnar starten i Berga By för den nio mil långa färden till Mora. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vasaloppet nobbar damernas krav

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet är nu det enda av tio långlopp i Visma Ski Classics som inte har en separat elitstart för damtävlingen.

Och det blir ingen ändring till nästa års lopp heller.

”Vi vill göra mer än att ge dem en egen starttid och tittar bland annat på hur vi kan utveckla Tjejvasan”, säger sportchefen Tommy Höglund till SVT Sport.

Italienska Marcialonga inför en separat elitstart för damtävlingen, tio minuter innan herrarna. Det innebär att damerna nu har en egen starttid i alla långlopp – utom Vasaloppet.

– Några tävlingar började med det här för flera år sedan och har fått bra resultat. Vi har valt att avvakta, säger sportchefen Tommy Höglund till SVT Sport.

Vasaloppet

Han menar att det finns stora skillnader mellan Vasaloppet och andra lopp. Bland annat finns redan Tjejvasan, världens största skidlopp endast för kvinnor. Dessutom tror han att fenomenet Vasaloppet i mångas ögon är viktigare än själva elitklasserna.

”Skulle ge oss badwill”

– Ungefär 1,8 miljoner människor sätter sig ned framför teven på söndag morgon för själva händelsens skull. Det är masstart klockan åtta på morgonen, att ta bort det och skicka ut 30 eller 40 tjejer tio minuter före... ja, vad det har för åverkan på vårt varumärke har jag inte svaret på, säger Höglund och fortsätter:

– Av det skälet skulle det också vara svårt att följa elitdamerna den första halvtimmen och det skulle kunna ge oss badwill.

Åkarna vill ha egen starttid

Någon separat elitstart för damerna är inte aktuell i dagsläget, därmed jobbar Vasaloppet med annat för att göra tävlingen mer rättvis.

– Elittjejerna vill ha en egen starttid. Det vi kan göra är att titta på hur man kan utveckla Tjejvasan, hur man kan profilera damernas upplopp, hur man kan få bukt på problemet med trängsel, säger Höglund och fortsätter:

– Vi vill göra mer för tjejerna än att bara skicka ut dem tio minuter i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet