Foto: SVT

Nilsson: ”Vinnarskallen kan vara lite väl stark”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har gått från att vara ”Silver-Stina” till ”Seger-Stina” med hela svenska folket. Men själv försöker VM-medaljhoppet stävja sin vinnarskalle.

Det är en dryg vecka till VM i Lahtis och Stina Nilsson är ett av Sveriges främsta guldhopp. Men 23-åringen har lärt sig att fokusera på mer än placeringen.

– Jag har en väldig vinnarskalle innerst inne som ibland kan vara lite väl stark, därför tror jag att det är bra att jag har hjälp av en mental tränare som får mig att fokusera på viktigare saker än just placeringssiffran, säger hon till SVT Sport i Seiser Alm.

”Försöker tygla henne”

Under Tour de Ski, där Nilsson knep fyra etappsegrar, spreds videoklippet från 1998 där Nilsson var överlycklig efter att ha vunnit Barnens vasalopp. Idag säger hon såhär om femåringens vinnarskalle:

– Hon bor fortfarande kvar i mig tror jag, även fast jag försöker tygla henne.

Jobbigt med kortspel

Hon tycker att hon hanterar förluster i skidspåren väldigt bra. Hon kan bli sur, men utvärderar sedan prestationen och tar med sig det hon kan göra bättre till nästa gång.

– Däremot tycker jag att det är fruktansvärt att förlora i kort, som jag inte kan påverka själv. Det är en viss slump i det och det hatar jag, det är fruktansvärt jobbigt.

Just nu är hon på träningsläger i Seiser Alm med landslaget. VM känns fortfarande långt bort.

– Jag har inte börjat blicka så mycket fram emot det utan försöker samla så mycket energi jag kan här i Seieser Alm. Det känns fortfarande som att det är en bit kvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.