Se Vinterstudions bästa stunder igen

Uppdaterad
Publicerad

Guldkramen, svordomen, glädjetårarna. Ladda inför Vinterstudions premiär med några riktiga guldklimpar. Och gör som André och Yvette – berätta om ditt bästa VS-minne.

Vinterstudion väntar runt hörnet med rekordtidig start den 14 november. Det blir programmets nionde säsong och i spellistan ovan kan de se tittarnas, programledarnas och experternas bästa minnen från åren som gått.

Björn Ferry håller Johan Ejeborgs återkommande imitationer varmt om hjärtat, precis som flera tittare som lyft det som sitt favoritminne.

Vinterstudion

– De är så fantastiskt roliga. Han är en duktig imitatör. Det med Stefan Edberg är min favorit för han var min barndomsidol och hängde på väggen där hemma tillsammans med J-O Waldner och Gunde Svan.

André Pops starkaste VS-minne är från 2008, när Charlotte Kalla tog hem segern i Tour de Ski.

– Klippet med svordomen och intervjun efteråt säger så mycket om Kallas två sidor. Dels tävlingsinstinkten och de svarta ögonen och sen värmen och leendet efteråt. Sen är det ju gåshud varje gång man ser bilderna i slalombacken när hon plockar in 40 sekunder och passerar Kuitunen, berättar André Pops.

Fick stor betydelse

Hon tog hem segern under en av Vinterstudions första sändningar.

– Kallas vinst i Tour de ski betydde ett stort genombrott för henne och även för Vinterstudion som vi ju bara hade sänt i en dryg månad. Folk fick snabbt en stark relation till både Charlotte och programmet så det hade stor betydelse för oss alla.

”Imponerande och minnesvärt”

Sju år senare intervjuar Yvette Hermundstad guldmedaljören Johan Olsson och hans fru och tidigare skidåkaren Anna Olsson under VM i Falun. Det var ett samtal som väckte många känslor.

– Min starkaste upplevelse är från den dagen då Johan Olsson, i sin första VM-start, blev världsmästare och återförenades med frun Anna i vår VM-studio efter närmare sju veckors bortavaro. Det var känslostarkt, imponerande och minnesvärt, säger Yvette Hermundstad om intervjun.

Skidåkarparets första kram på sju veckor, senare känd som ”guldkramen”, fick stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Återföreningen i vår direktsändning var innerligt stark. Alltmedan medaljtorget, fyllt av människor utanför vår VM-studio skanderade ”Johan, Johan” så det vibrerade genom glasväggarna, berättar Yvette Hermundstad.

Tittarnas favoriter

Många av Vinterstudions tittare har bidragit till spellistan genom att berätta om sina favoritminnen i sociala medier.

”Kallas guldavslut på stafetten är självklart en höjdare som man blir tårögd av,” skriver Stig Ove Nilsson som är en av flera som ser stafettguldet i Sotji som sitt favoritminne. Och han får medhåll från SVT:s expert Anders Blomquist.

– Vi hade saknat en stjärna på damsidan länge. Och sen sättet hon gjorde det på också! säger han om varför det minnet är så starkt.

Jessica Svahn minns ett annat OS:

”Elofssons falsett och tårar i OS 2010 när herrarna gjorde värsta laginsatsen och bromsade upp klungan åt varandra. Vackert!” skriver hon.

Hans Comstad hyllar ”Allt med Anja Pärsson”, Felix Davidson Berntsson minns Marcus Hellners Tour de Ski-spurt och Jonas Ström lägger till ”Kliv, kliv, överlev”. Medan Jens Olsson lyfter ett lopp från 2013:

”Johan Olssons 5 mil på VM i val di fiemme väger nog tyngst att gå själv så länge är en idrottsprestation utöver det vanliga!!”

Pops ser frammåt

Och när Vinterstudion om en månad går in i en ny säsong hoppas André Pops på fler minnesvärda stunder.

– Det ska bli väldigt spännande att se om Kalla åtta år senare har kapacitet att göra om bedriften i Tour de Ski eller i den nya touren i Kanada och därmed också kunna vinna den totala världscupen, säger programledaren.

Vilket är ditt bästa VS-minne? Vi vill gärna samla alla era guldstunder i spellistan. Använd #Vinterstudion i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet