Vonn missar OS

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanskan Lindsey Vonn ställer inte upp i OS i Sotji.

”Jag har gjort allt jag kunnat för att bli stark nog utan korsband men nu har verkligheten kommit ikapp mig, mitt knä är för instabilt för att tävla på den här nivån”, uppger Vonn i ett skriftligt uttalande som lästes upp i NBC-programmet Today.

Vonn är en av världens mest framgångsrika alpina åkare. Hon har vunnit 59 segrar i världscupen och totaltiteln totalt fyra gånger.

OS i Sotji alpint

OS-guld i Vancouver

Hon vann guld i störtlopp vid OS i Vancouver 2010, då hon även tog brons i super-G.

Amerikanskan har även fem VM-medaljer, varav två guld.

Vonn var på väg tillbaka från en korsbandsskada i februari i fjol när hon drog av korsbandet igen på träning i november. Hon har tävlat sedan dess i stället för att låta operera knät, men fick snabbt ett bakslag i rehabiliteringen.

”Att tävla utan korsband var svårare än jag hade trott”, meddelade Vonn efter att ha brutit Val d'Isères störtlopp dagarna före jul.

Satsar på hemma-VM

”Nu ska jag i stället opereras inom kort, så att jag ska kunna vara redo för VM hemma i Vail i februari nästa år”, säger hon.

OS tappar därmed en av de största stjärnorna. På hemmaplan i USA, där alpinskidåkningen knappt nämnts i medierna under långa stunder, har Vonns framgångar de senaste åren fått ett enormt gensvar. Och som inte det var nog blev det rena löpsedelsorgien när hon och golfstjärnan Tiger Woods inledde ett förhållande för ett år sedan.

Svenska alpinstjärnan, Maria Pietilä Holmner, som själv drabbades av en korsbandsskada för två år sedan, hälsar via ett sms till TT att hon är säker på att Vonn är tillbaka lika stark som förr till sitt hemma-VM i Vail nästa år.

”Lider med henne”

”Verkligen trist att höra! Eftersom jag själv har gått igenom liknande rehabilitering efter knäskada så vet jag lite vad hon gått igenom och vilket slit det inneburit. Jag lider med henne speciellt ett OS-år som detta”, skriver Pietilä Holmner.

Lindsey Vonn skriver på sin officiella Facebook-sida att hon är helt förkrossad över att inte kunna delta i Sotji. Vonn skriver att hon snart ska opereras för att kunna tävla i VM i Vail nästa år.

”För att ta något positivt så blir det en plats över så någon av mina lagkamrater kan ta guld”, skriver Vonn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji alpint

Mer i ämnet