West petades i hemmalandskamp

Andreas Westh var petad när Sverige slog Finland i Bollnäs med 10-3. Landslagets kapten fick inte spela landskampen på sin hemmaarena Sävstaås.

-Jag och förbundskaptenen Jonas Claesson pratade om detta innan matchen. Det är inget konstigt, han ville undvika skador och testa andra spelare, säger Andreas Westh.

Det är 19 år sedan det spelades en landskamp i Bollnäs, Andreas Wesths hemort och moderklubb.

Han är kapten både i landslaget och Bollnäs elitserielag.

-Det är kanske 30 år till det blir en ny landskamp här. Så klart hade jag helst spelat. Men detta är elitidrott, säger Andreas Westh.

Han lämnade plats för Sandvikens Linus Pettersson.

-Helst hade jag spelat, men nu får vi chansen att köra runt lite i laget, säger Andreas Westh.

Genomskådade

Sverige tog ledningen med 1-0 i den femte minuten. Men finnarna kom tillbaka och kvitterade.

Sedan följdes lagen åt fram till paus.

När den andra halvleken började stod matchen 3-2 till Sverige. Finland gick ut och spelade långa kontringsbollar mot kanterna i jakt på en kvittering. Den taktiken genomskådades av svenskarna, som tog kommandot och till slut fick utdelning på sitt offensiva spel.

Finland tappade sitt anfallsspel och lyckades inte hänga med Sverige. Det överläget utnyttjades fint av hemmanationen.

Där konkurrensen på anfallssidan just nu är väldigt stor.

32-årig debutant

Det svenska målskyttet spreds ut på sex målskyttar där Edsbyns Christoffer Edlund och Sandvikens Erik Pettersson gjorde tre var.

Johan Östblom, 32, gjorde debut i landslaget. Han spelar till vardags i den ryska klubben Naftianik, som kommer från Chabarovsk. Den ort som ska arrangera VM mellan den 29 mars och femte april 2015.

Östblom visade framfötterna direkt för förbundskapten Jonas Claesson när han gjorde det viktiga 2-1 målet.