World Cup-cake – utmaning i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Två av sveriges största alpina stjärnor fick 15 ingredienser var, ett professionellt kök och 45 minuter på sig att baka en kaka. De är kompisar och lagkamrater  – men samtidigt värsta konkurrenter.

Jessica Lindell-Vikarby och Maria Pietilä Holmner kom tvåa och trea i storslalomcupen förra säsongen. I år siktar båda på att ta hem pokalen i första hand, sedan väntar även ett VM.

När SVT Sport besöker duon på träninglägret i österrikiska Mölltal är det inte en traditionell intervju som väntar. Stjärnorna ska få tävla – i bakning.

Världscupen i alpint

Efter att den första chocken lagt sig blir det full fart i köket.

Attacken på kastruller, bunkar och mjöl är total.  Svenskorna tar sig an uppgiften direkt och är totalt fokuserade.

Ny säsong – nya förutsättningar

Samtidigt är de inte sena på att hjälpa varandra och diskutera sig fram till olika kak-möjligheter.

Jessica Lindell-Vikarby gjorde karriärens bästa säsong i fjol med fem pall-platser varav en seger. Det var den andra segern i hennes 14-årina världscup-karriär. Den första kom i Cortina 2009 men var i Super-G. I år blir det en lite annorlunda säsong då hon går in med ett favoritskap.

– Ja, men det är framförallt jag själv som har högre förväntningar. Samtidigt så kom segern i början av säsongen så det gav en positiv känsla som jag hade med mig hela tiden.

Maria Pietilä Holmner säger att hon har hittat hem. Det hon tänker på är att det har lossnat i storslalom. Hon tog ju faktiskt ett VM-silver redan 2007 i Åre och har efter det sakta men säkert tappat bort känslan för storslalom, mycket på grund av olika skador. Nu har hon varit helt skadefri i två säsonger och säger att hon är mer redo än på väldigt länge.

”Jag är en kontrollfreak”

– Jag är lite av en kontrollfreak när det gäller både min fysik och mina förberedelser. Ibland är jag lite för mycket duktig flicka. Jag försöker att släppa lite på det. Det ska vara okej fast jag inte har kontroll på allt. Lyckas jag med det så kommer det att gå riktigt bra i år.

I köket märks det att det är två tävlingsinriktade personer som gör upp men samtidigt speglas deras tillvägagångssätt väldigt mycket av deras personligheter.

Jessica funderar och går lite mer på känsla i sin bakning. Maria å andra sidan visar sin lite pedantiska och kontrollerande sida. 

Båda klarar tidsgränsen på 45 minuter men med mycket olika resultat.

Jessicas kaka kollapsar när hon försöker lägga upp den snyggt på fatet.

Marias klarar uppläggningen galant.

Tävlingsmomentet är det som driver båda två. De älskar att tävla och utmaningen är att vara bäst när det gäller.

– Jag älskar att tävla och det är därför jag håller på. Att stå där på startlinjen och få mäta sig med de bästa, säger Lindell-Vikarby.

”Handlar om att plocka fram lite jävlar anamma”

– För mig handlar det om att plocka fram lite jävlar anamma. Jag kan ibland vilja göra det lite för kontrollerat och lite för snyggt, ska ibland vara den duktiga flickan. Jag måste släppa på allt det där och bara köra, fyller PH i.

Två världsstjärnor som jagar pall-platser och medaljer den här säsongen.

Hur det gick i baktävlingen och vem som vann kan ni kolla in i reportaget här bredvid.

Se hur det gick i baktävlingen och hör stjärnornas tankar inför den kommande säsongen 19.00 i Sportspegeln, eller i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet