• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Mamman: ”Visste redan i åttan att han skulle bli världsmästare”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse blev Badou Jack världsmästare i boxning.

Han inledde karriären först som 18-åring.

Men långt tidigare hade han fastställt sitt mål.

”Redan när han gick i åttan sa han att han skulle bli världsmästare i boxning och bo i USA”, berättar hans mamma Eva.

De flesta svenskar som vaknade i morse till nyheten att Sverige fått en ny världsmästare i boxning blev nog överraskade och tänkte: ”Va? Badou Jack? Vem är det?”.

Och det är kanske inte så konstigt. Dels inledde han sin karriär sent, först när han var 18 år började han träna boxning. Sedan har han representerat Gambia (där hans pappa är från) i OS, och så har han i en handfull år bott i USA.

Vann på poäng

Så för den breda svenska massan är han okänd.

Men att han skulle bli en framgångsrik boxare har ändå, på något sätt, varit utstakat länge.

– Redan när han gick i åttonde klass och folk frågade vad han skulle göra sa han att han skulle bli världsmästare i boxning och bo i USA, säger hans mamma Eva till SVT Sport.

Och så blev det alltså. Tidigt i morse, svensk tid, vann han på poäng mot storfavoriten Anthony Dirrel. Hans mamma Eva satt nervöst hemma i Stockholm och väntade på rapporter.

– Jag är alltid nervös när han boxas. Men jag kände på mig att han skulle vinna. Han är så målmedveten, säger hon, och berättar att hon tyvärr inte kunde följa matchen live.

– Det gick inte att få in den eftersom den gick på någon amerikansk tv-kanal som jag inte kunde se.

”Jag blev jätteglad”

Men när hon fick beskedet av Badou Jacks fru så blev hon lycklig.

– Jag blev jätteglad. Jag är så stolt, säger hon.

Titeln är dock inte Jacks första. Han har ett flertal SM-medaljer (ett tjog, uttrycker mamma Eva det), blev vald till årets svenske boxare 2007 och vann det afrikanska OS-kvalet 2008 vilket tog honom till OS i Peking, där han bar den gambiska fanan på invigningen. Han förlorade dock redan i den första omgången mot indiern Vijender Singh.

I samma team som Mayweather

För några år sedan flyttade han till USA, där han efter en tuff start av en slump upptäcktes av megastjärnan Floyd Mayweather. Han bodde först i Miami och numera Las Vegas, där han ingår numera i samma team som Mayweather (som nästa vecka går en enormt upphajpad titelmatch mot Manny Pacquiao), vilket var en stor anledning till att han fick den aktuella VM-fighten.

Den senaste tiden har Jacks karriär gått spikrakt uppåt. Han har på 18 proffsmatcher bara förlorat en, och har fyra raka segrar. Och i morse alltså karriärens i särklass största seger hittills.

– Jag körde över honom bara. Han ville inte vara med. Jag har haft tio veckors träningsläger och var perfekt förberedd. Inga skador, ingenting. Underbart, säger Badou Jack till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.