Visum-oro för Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors sista landskamper inför VM i Prag i början av maj, spelas i Ryssland, mot Ryssland. Visumproblem gör att förbundskapten Pär Mårts är orolig att han inte ska kunna spela med sitt VM-lag i de här två, som han säger, viktiga matcherna. – Så många som möjligt som är klara vill jag ha med, vi hoppas kunna lösa visum smidigare än i vanliga fall. Annars kan det ta fem arbetsdagar och det har vi inte tid med nu. Vi jobbar på det, om det kan gå snabbare. Men visum måste man ha iallafall.  

Hur kan man förbereda det?

– Genom konsulatet, jag vet att det pågår förberedelser att vi ska komma in lite fortare.

Vad tycker du om att matcherna spelas i Moskva?

– Jag tycker att det är bra, mot bra motstånd. Sen är det visum... Men vi får lösa det helt enkelt.

Pär Mårts poängterar att visumfrågan måste lösas. Ett variant som diskuteras är att NHL-spelare ska kunna lämna Sverige utan visum, och sedan kunna få det beviljat när de väl landar i Moskva.

Om ni inte lyckas lösa snabbehandling av visumansökningar, vad gör du då?

– Det funderar vi inte över nu, säger han. 

SVT träffar Pär Mårts i Madison Square Garden, New York, där han tillsammans med Rikard Grönborg och Peter Popovic ser toppmatchen Rangers mot Anaheim. Den sista matchen i deras veckolånga resa i Nordamerika.

Nytt den här gången är att alla tre reser hit samtidigt, och att de delat upp sig för att kunna se så många matcher, och så många svenskar som möjligt.

– Det är bra att få se dem i deras miljöer, och att få möta dem. Höra hur de mår och hur de tänker, så att vi får så många som möjligt att välja bland inför VM.

Hur många nej har ni fått redan nu?

– Inte nåt sånt. De flesta har fortfarande chans på slutspel. Vi bollar upp för att vi kommer att vara snabba på dem om de blir utslagna. Då vet de det. Så har vi lagt upp det.

Mårts vill absolut ha med sig de NHL-spelare som blir VM-klara tidigt till matcherna i Ryssland, 

– De är väldigt viktiga ifall det kommer killar från Nordamerika. Så att de kan känna på stor is, det är en jäkla skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.