Foto: TT Nyhetsbyrån

”Nerverna blir avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige jagar medalj när laghoppningen avgörs, och sista chansen för individuellt avancemang.

Få koll på höjdpunkterna i en daglig guide där SVT-experterna tar pulsen inför tävlingarna. Här är svenskarna, hästarna och sändningarna!

Medaljerna i laghoppningen ska fördelas på Stade d'Ornano i VM-staden Caen. Inför avgörandet är Sverige sjua – de tio främsta nationerna gör upp om platserna på VM-pallen. Nederländerna leder före USA och Tyskland. Individuellt ligger Rolf-Göran Bengtsson på en tredjeplats.

Startnummer svenska ryttarna:

VM i Ridsport 2014

23) Peder Fredricson/H&M Sibon

33) Alexander Zetterman/Cafino

43) Henrik von Eckermann/Gotha FRH

53) Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask

Sändningstider torsdag 4 september

15.15-18.30 Hoppning lag/individuellt Play

Startlista och liveresultat HÄR. (Extern länk)

Sverige startar som nummer tre

Hoppning med nationshoppning och individuellt kval 3 börjar 15:15. Först startar de 19 ryttare som rider individuellt, därefter börjar lagtävlingen. Det är omvänd startordning så Sverige startar som lag nummer 3. De tio nationer som rider om medaljerna är Holland, USA, Tyskland, Frankrike, Brasilien, Kanada, Sverige, Irland, Colombia och Ukraina.

Fem bästa får OS-biljett

30 ekipage går vidare till lördagens individuella semifinal. Antal fel tas med från tidshoppning och nationshoppning. Dagens klass innefattar även ett OS-kval, där dom fem främsta nationerna tar en OS-plats till Rio 2016. Det kan även räcka att komma sexa om direktkvalificerade Brasilien är bland de fem bästa.

SVT-experten i hoppning, Lotta Börje, inför torsdagen om...

...svenska laget: Laget startade uselt och avslutade mycket bättre. Om man tittar på felpoängen så är vi inte mer än åtta poäng från andraplatsen. Sverige har slagit ur underläge tidigare, och gjort det väldigt bra. Jag tror ofta att när det blir som det blev för några av de svenska ryttarna igår, så vill man gå in och bevisa att man är bättre än så här. Jag ser nya möjligheter i dag och hoppas att gud är med oss också.

...favoriter lagtävlingen: Holland poppade upp här igen. Igen, jag tor på Frankrike, USA, och det gör jag fortfarande. Tyskland går aldrig att räkna bort. Sen är det Holland. Jag hoppas att det kan bli som det blir i hoppning många gånger, naturligtvis nerver, men också det här med tur eller otut. Och att turen är på vår sida. Att vi har flyt, inte att det andra har otur. Då kan vi avancera.

...joker i lagtävlingen: Det är Colombia. Jag hade inte ens tittat på det laget innan. Men vad fint de rider! Fina hästar. De får inte räknas bort.

...banan: Väldigt utslagsgivande. Vi räknade till 19 nollor på 153 starter. Det visar att det är oerhört svårt. Det ska vara svårt på ett mästerskap. Egentligen har ingen häst och ryttare gått ut härifrån ”med dålig smak i munnen”. Omkullridningen berodde inte på banan, och inte heller ett par av hästarna som inte kom runt. Svårighetsgraden på ett mästerskap är dem övermäktiga. De kanske inte är där ännu? Jag tycker han har byggt schysst, svårt men bra.

...vad som fäller avgörandet: Nerverna. Det blir det alltid mot slutet, när det står och väger för och emot. Det kan vara ett litet tidsfel som avgör. Även på de här ”big boys” är det nerver med. Det blir spännande och se vilken som stålsätter sig bäst.

SVT-experten i hoppning Lotta Börje tar pulsen på de svenska ryttarna...

...Peder Fredricson/Sibon: Ej med i individuella, men rider laget. Det är bara att hoppas att Peder och Sibon kan ladda om. Att hästen inte känner sig för imponerad av hindren utan vågar hoppa på i vanlig anda. Att banan har en sådan ingång att de kommer in och får en bra start. Då tror jag de är med i matchen igen. Peder Fredricson efter onsdagen HÄR.

...Alexander Zetterman/Cafino: Gjorde värsta upphämtningen med en sådan chockartad start som det blev. Man ser att han är hungrig, att han är motiverad, och att han är berättigad den här platsen i laget.

...Henrik von Eckermann/Gotha FRH: Lite synd. Det är en känslig häst. Det krävs så lite för att den hästen ska spänna sig. Och han är så hård mot sig själv, Henrik. Ibland lite för hård, och det kanske är den biten han behöver jobba med.

...Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask: Han har ett väldigt fint utgångsläge. Hoppas att han får hålla i nollan imorgon också. Han var så nära sist på VM i Kentucky att komma med bland de här fyra i finalen. Det skulle vara så otroligt fantastiskt, inte bara att ha en svensk med i finalen, utan även för Rolfs skull som har kämpat och varit med i sporten så länge. Han är så otroligt värd en plats i final-four. Att få se honom rida andra hästar skulle vara guld. 

Tillbakablick VM i ridsport med SVT:

SVT-experten i hoppning, Lotta Börje, listar gårdagens...

...varmaste: Rolf-Göran Bengtsson och Casalls runda. Jag tycker de är klockrena. De visar upp igen vilka mästare de är på det här.

...kallaste: Storbritanniens lag. De hade man förväntat sig vara i medaljstriden, och de är inte ens med till omgång tre imorgon.

...ryttare: Brasilianska laget som kunde lyfta sig från gårdagen som inte var bra. Framförallt Doda da Miranda. Men också de andra, Pessoa med felfri runda. Att visa att de kan ladda om och lyfta sig som ett lag och komma igen, och de ligger väldigt bra till också.

...häst: Casall. Det är svenskflagg på honom. Han utmärker sig som ungefär fem andra här, han är inte ett dugg sämre. Han ser fantastisk ut.

Fyrspann kliver in i VM

Idag torsdag ger sig fyrspannen in i VM på allvar. Första momentet av tre för kuskarna är dressyr.

Starttider svenska kuskar dressyr:

Torsdag 10:35 Axel Olin

Torsdag 15.55 Fredrik Persson

Fredag 14:24 Tomas Eriksson

VM-program körning HÄR. (Extern länk)

Tillbakablick VM i ridsport med SVT Sport – Voltige:

Sverige ligger femma i lagtävlingen med 7.527 poäng. Av totalt 17 lag går de 12 bästa nationerna efter två omgångarna till fredagens kürfinal. Sverige är ett av dem. 

Sandra Anderberg, hästen Lu och linföraren Julia Lundh, Sveriges enda deltagare i individuellt i voltige, fick 7.2 i det fria programmet, och resulterade i en 26:e-plats. Anderberg missar därmed finalen.

Sandra Anderberg från obligatoriska programmet HÄR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Ridsport 2014

Mer i ämnet