Best of #vmvinter – A-Ö

Uppdaterad
Publicerad

En lång och intensiv mästerskapsperiod är över. Startskottet blev VM i freestyle och snowboard, därefter följde X-Games, alpina VM, VM i Falun och till sist skidskytte-VM. Över 190 sändningstimmar i SVT – och 15 blågula medaljer totalt. Så minns SVT Sport #vmvinter – från A-Ö.

Adjö, Johan Olsson! För mästerskapsmästaren Johan Olsson blev VM i Falun det sista framträdandet i den blågula dräkten. Landslagskarriären avslutades med ett VM-guld i 15 km fristil, ett silver i stafetten och ett brons i femmilen. ”Han är en av de allra största inom den svenska skidhistorien. Han går inte att ersätta”, summerades Olssons karriär av SVT Sports expert Anders Blomquist.

Backhoppning och nordisk kombination dominerades av norrmännen, som knep hela 20 medaljer – varav 11 guld! VM-debutanten Rune Velta blev norsk backkung med två guld, ett silver och ett brons. Under mästerskapet fick vi lära oss mer om sporten i expert Fredrik Balkåsens Backhopparskola.

X-Games

Charlotte Kalla, vem annars? Till slut fick Kalla det där efterlängtade VM-guldet, på favoritdistansen 10 km fristil. ”Jag kan knappt förstå att det är sant”, sa en strålande segrare efteråt. Med sig från Falun fick Kalla dessutom ett stafett-silver, och två brons i skiathlon och 30 km klassiskt.

Dansande SVT-reportern Gunilla Wikström diggade loss under VM-invigningen i Falun – ovetandes om att Rapport lämnat över bild och ljud.

Efterlängtad är nog det minsta man kan kalla Jessica Lindell Vikarbys första mästerskapsmedalj. Trots ryggproblem under säsongen knep hon ett VM-brons i storslalom – i sitt sjunde VM.

Frida Hansdotters silver var den största blågula höjdpunkten under alpina VM. Hansdotter pressade Mikaela Shiffrin ända in till mållinjen och ett kittlande drama.

Guldkramen i SVT Sports VM-studio rörde många. Efter sex och en halv vecka utan familjen fick Johan Olsson äntligen krama om sin fru Anna – som var den som fick honom att fortsätta kämpa. ”Jag sa till honom att vi måste hålla ut, så vi inte ångrar oss efteråt.”

Highfiven, som misslyckades totalt. SVT Sports reporter Jenny Modin tar emot Måns Hedberg efter snowboard-finalen: High five! Eller? Nja. Nä. Äsch...

Indien hoppades på en VM-medalj i Falun. ”Med guds hjälp har vi chansen,” sa en ledare innan mästerskapet drog igång. Med facit i hand vet vi att det inte räckte så långt. Men frisk vågat!

Jekaterina Jurlova krossade VM-favoriterna när hon vann damernas 15 km i skidskytte-VM. Efter en sekundstrid i toppen trodde de flesta att pallen var spikad – då slog ryskan till med ett ett felfritt skytte och knep guldet. ”Det var lite av ett mysterium där ute”, sa hon efteråt om avgörandet.

Kaisa Mäkäräinen var det stora hemmahoppet under skidskytte-VM i Finland. Men medaljen satt långt inne. Efter två bom i distansloppet var finskan långt efter. På sprutvarvet körde hon dock ursinningt och plockade in nästan 38 sekunder på ledaren – och knep med minsta möjliga marginal bronset. ”Jag är väldigt lycklig”, sa finskan efteråt.

Lagkompisen Marcus Hellner lämnade över sin plats på femmilen till Anders Södergren, som fick göra sitt sista VM-lopp inför hemmapubliken. Södergren satte färg på loppet och hade ett tag en lucka, men slutade på 15:e plats i sitt farväl-lopp.

Mobilhånet i mixade zonen. När SVT Sports reporter David Fjäll ville ta en selfie med alpinstjärnan Lindsey Vonn fick han en rejäl diss av amerikanskan. ”Det är en gammal telefon du har...”

Nicht Fahrbar! Med VM i Schladming 2013 i färskt minne antog SVT Sports webbmagasin från alpina VM namnet ”Nicht Fahrbar”. André Pops, Björn Fagerlind och experterna Anja Pärson och Pernilla Wiberg bjöd på många minnesvärda höjdpunkter.

Otäcka krascher fick vi se under VM i Beaver Creek. Först var det hemmahoppet Bode Miller som, när han var på väg mot ledning i herrarnas super-G, kraschade rejält. Miller slog i huvudet, fick ett rejält köttsår i benet och där tog VM slut för amerikanen. Ondrej Bank var på väg mot en bra tid i störtloppsdelen av kombinationstävlingen när han fick obalans i sista hoppet. Bank kraschade svårt och kanade över mållinjen – medvetslös efter att ha slagit i huvudet. Bank ådrog sig en hjärnskakning, ett brutet ben i foten och flera sår i ansiktet.

Pistdrottningarna Anna Fenninger och Tina Maze turades om att vinna i Vail. Fenninger inledde med att vinna guld i super-G, tre hundradelar före Maze. I störtloppet blev det ännu jämnare, där Maze lade beslag på förstaplatsen, bara två hundradelar före Fenninger. Maze och Fenninger tog sedan ytterligare varsitt guld, i superkombination respektive storslalom, och de två får dela systerligt på titeln VM-drottning.

Quizduellen mellan Charlotte Kalla och Therese Johaug blev en fnittrig historia. ”Du gamla, du fria...tralala,” sjöng den norska stjärnan. Vem hade egentligen bäst koll på sitt grannland?

Ryssen som kom flygande bakifrån grusade Teodor Peterson och Calle Halfvarssons medaljchans i sprintstafetten. Under intervjun med SVT Sport kom dock Alexej Petuchov och bad svenskarna om ursäkt.

Silver-Stina, så blev hon känd för det svenska folket efter silversuccén i Falun. Stina Nilssons VM-facit blev tre silver, i sprint, sprintstafett och stafett. ”Jag är jättenöjd med det här mästerskapet och de känslor jag lyckats framkalla, summerade Nilsson efteråt.

Trädkramaren som hejade fram Marit Björgen till silver i tremilen blev en viral klicksuccé. Med en selfiepinne i högsta hugg springer en norrman med längs spåret, när han plötsligt krockar med ett träd. Det visade sig dock att krocken var högst planerad, men inte desto mindre rolig.

Utanför. Det var ordet som nästan kostade Sverige en medalj i sprintstafetten. På sista sträckan tvingades Stina Nilsson ta ett skär utanför en blå banmarkering. Nilsson kallades upp till juryn, och Ida Ingemarsdotter väntade nervöst i den mixade zonen. ”Det var med hjärtat i halsgropen”, konstaterade Ingemarsdotter.

VM-kung i Falun blev Petter Northug med sina fyra segrar i sprint, sprintstafett, stafett och 50 km klassiskt. Titeln som VM-drottning knep Therese Johaug med sina tre guld i skiathlon, stafett och 30 km klassiskt.

World Champion, för tredje gången i rad! Ted Ligety tog hem storslalomguldet i Beaver Creek och blev där den förste någonsin att vinna tre raka VM-guld i disciplinen.

X-Games slutade med två svenska medaljer. Skidstjärnan Emma Dahlström fixade den första – ett guld i slopestyle! Dagen därpå följde snowboardåkaren Sven Thorgren upp med ett slopestyle-brons. Men X-games var ju långt ifrån enbart svenska framgångar – kolla in alla höjdpunkter här!

Yvette Hermundstad ledde SVT Sports VM-studio från torget i Falun. Oförglömliga ögonblick, guldglädje, lyckliga fans – och de största stjärnorna förstås.

Zzz. Vi har blivit bortskämda med svenska skidskyttemedaljer genom åren. Men i  år kammade Sverige noll – det sämsta resultatet på 26 år. Och dessutom är skidskytte-VM:s siste guldmedaljör, slovenen Jakov Fak, nu bättre än SVT Sports expert Björn Ferry...

Återkomsten från mammaledigheten gick rekordfort! Marie Dorin Habert fick en dotter i september i fjol men är redan tillbaka i världseliten. Under skidskytte-VM:s första helg vann hon guld både i sprinten och jaktstarten.

Äkta brödra-power visade Johannes Thingnes Bø och Tarjei Bø upp när de blev etta och trea i sprinten i skidskytte-VM!

Öhling Norberg var den ende svensken som lyckades knipa en medalj under VM i freestyle och snowboard. Victor, eller ”VÖN” som han kallas, var i ledning nästan hela skicrossfinalen men en miss på slutet blev kostsam och blev ”bara” VM-brons.

Svenska medaljer under #vmvinter

VM i freestyle och snowboard

1 brons

Victor Öhling Norberg, skicross

X-Games

1 guld

Emma Dahlström, slopestyle skidor

1 brons

Sven Thorgren, slopestyle snowboard

VM i alpint

1 silver

Frida Hansdotter, slalom

2 brons

Lagtävling (Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin, Andé Myhrer)

Jessica Lindell Vikarby, storslalom

VM i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination

2 guld

Charlotte Kalla, 10 km fritt

Johan Olsson, 15 km fritt

4 silver

Stina Nilsson, sprint

Sprintstafett, damer (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson)

Stafett, damer (Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Stina Nilsson)

Stafett, herrar (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)

3 brons

Charlotte Kalla, skiathlon

Charlotte Kalla, 30 km klassiskt

Johan Olsson, 50 km klassiskt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet