Foto: TT Nyhetsbyrån

Damerna tog silver i sprintstafett

Uppdaterad
Publicerad

Medaljen såg ut att vara på väg att försvinna.

Men Stina Nilsson stod för en heroisk insats och tog ett imponerande silver.

Ett silver det sedan blev en nervös väntan för att få bekräftat.

– Det var med hjärtat i halsgropen jag väntade in Stina, säger Ida Ingemarsdotter efter ett dramatiskt juryavgörande.

Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson tog silver i sprintstafett. Det såg nästan kört ut då Ida Ingemarsdotter på den femte sträckan tappade till en fjärdeplats. Stina Nilsson såg tung ut i början av slutsträckan, men sedan stod de för en heroisk upphämtning och körde hem en silvermedalj.

Hon gick först förbi tyskan Denise Herrmann och på upploppet fick även polskan Jaskowiec ge sig. Därmed fick Sverige medalj i disciplinen för fjärde mästerskapet i rad. De tre senaste gångerna har Ida Ingemarsdotter varit med i laget.     

VM i Falun

– Det är två enorma vinnarskallar vi fått se här ute, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

– Väldigt, väldigt imponerande av Stina. När hon kommer in på ett upplopp och har den jakten i blicken är det svårt att slå henne.

Riskerade diskning

Det var dock inte helt klart att Sverige skulle få behålla silvret. De riskerade diskning då Stina Nilsson på den sista sträckan genade innanför banans gräns i en kurva. Men juryn valde att bara ge henne ett gult kort. Men väntan innan juryn kommit med sitt utslag blev dramatisk.

– Jag uppfattade aldrig vad som hade hänt. Jag var rätt död i benen efter min sträcka. När Stina blev hämtad förstod jag aldrig vad som hänt, så det var med hjärtat i halsgropen jag väntade in Stina, säger Ingemarsdotter till SVT Sport.

Lika nervöst var det för Nilsson.

– Jag vet inte riktigt vad som hänt när jag blir hämtad. Jag hade inte ens lagt märke till att jag gjort det de sa, men jag hade ingenstans att ta vägen. Det var väldigt nervös väntan, säger hon.

”Kunde inte bli bättre”

Men hon blev alltså friad – och kunde fira sitt andra silver på fyra dagar.

– Det kunde inte bli bättre! Vi krigar hela vägen i dag, och det är sjukt skönt att vi lyckades så pass bra.

Guldet gick, som väntat, till Norge.   

Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla var i en klass för sig och tog ett överlägset guld.

– En obeskrivlig känsla. Det är en sådan härlig känsla att jag inte vet om det har gått upp för mig ännu, säger Flugstad Östberg.

”Fantastisk stämning”

Caspersen Falla ville tacka publiken.

– Det var en fantastisk stämning här i dag. Jag får tacka de i publiken som hejade. Jag blev lite trött, men när jag hörde att de ropade ”Stina! Stina!” så blev jag extra pigg och fick ny energi, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet