Foto: TT Nyhetsbyrån

Få koll på grenarna i freestyle/snowboard-VM

Uppdaterad
Publicerad

Känner du att du inte har full koll på vilka grenar det finns i freestyle/snowboard-VM? Lugn! Här nedan får du info.

Freestyle, puckelpist

Puckelpist: I varje bana finns 50 pucklar inklusive hopp i den första- och sista tredjedelen. De tävlande väljer sin egen linje. Efter start ska utövaren försöka komma över de 1,2 meter höga pucklarna så snabbt som möjligt.

Bedömning: Domarna betygsätter åkstil och utförande av hoppen. För uträkning av åkstil är rotationen, en stadig överkropp och att ha benen ihop de viktigaste betygskriterierna. Hoppen är för det mesta backflips, dubbel rotation (”Cork 7”) och raka flips med vändningar. Hoppen är upp till åtta meter höga. Ett annat viktigt kriterium för att få ett högt slutresultat är åktiden. Den totala betygssättningen fördelas mellan följande komponenter: 50% hoppen, 25% höjden av hoppen och 25% tiden.

Puckelpist finns som singel och dubbel. Dubbel, börjar med ett utslagningssystem med de 16 bästa från kvalet.

Historik: Puckelpist har varit en VM-disciplin sedan 1986, puckelpist dubbel kom 1999. Disciplinen har haft olympisk status sedan 1992.

Freestyle, halfpipe

Halfpipe: För snowboardåkare har disciplinen halfpipe funnits sedan 1995. Skidfreestyleåkare fick sin första världscuptävling i halfpipe åtta år senare, och från 2005 har det delats ut VM-medaljer i halfpipe. Halfpipe freestyle skiljer sig bara lite i höjd och lutning från halfpipe i snowboard. Även i skidåkning handlar allt om akrobatiska hopp inuti röret, om att ta mycket höjd och om att visa upp en bred variation av trick.

Bedömning: Upp till fem domare betygsätter helhetsintrycket av åket. Utförande, variation, svårighetsgrad och höjden på tricken bedöms. Halfpipe skidåkning fanns för första gången med på OS-programmet i Sotji förra året.

Freestyle, slopestyle

Slopestyle: Är en form av tävling som kommer från snowboard- och friskidåkning. En hinderbana med olika svårigheter ska övervinnas. Banan kan liknas med en gigantisk skatepark, där det finns stora hopp och rails i olika varianter. Banan är konstruerad så att åkarna har olika valmöjligheter att kombinera de olika delarna.

Bedömning: Tre till sex domare bedömer genomförandet av de olika hoppen och tricken. Domarna tilldelar varje åk och idrottsman mellan 1 till 100 poäng. De högsta respektiva lägsta domarbetygen räknas inte. Idrottarens bästa åk av två är det som räknas. De 20 bästa åkarna kvalificerar sig för finalen och har på nytt två åk, av vilket det bättre åket är det som räknas.

Trick: Slopestyletrick kan grovt delas in i fyra kategorier: snurrar (rotation runt den vertikala axeln av kroppen), grabs (greppa brädan), slipar (ett trick på skenan), flips (rotation runt den horisontella axeln av kroppen). Målet i slopestyle är att använda och kombinera så många olika element som möjligt. Svåra trick samt höga och långa hopp, allt med stil. En stor variation lönar sig.

Historik: Slopestyle är sedan 2011 en VM-disciplin, och vid de olympiska spelen i Sotji 2014 var slopestyle den senaste disciplinen på OS-programmet.

Freestyle, skicross

Skicross: Disciplinen har sitt ursprung i snowboardcross. Fyra åkare tävlar i en bana mot varandra i så kallade heat. I banan finns branta kurvor, hopp, hinder och andra element som sätter utövarnas kompetens på prov. De första i mål tar sig vidare till nästa omgång, där de rangordnas efter tiderna de hade i kvalet. Åkare 1-4 gör upp i a-finalen och åkare 5-8 i b-finalen. Skicross blev en OS-sport till Vancouver 2010.

Snowboard, halfpipe

Halfpipe: Översätt halfpipe så förstår du hur banan ser ut, som ett halvt rör. Åkarna tar sig fram och tillbaka mellan vallarna och utför trick. Åkarna gör normalt mellan sex till åtta hopp på ett ”åk”.

Bedömning: En tävling avgörs genom domarnas bedömning, med fyra kriterier: höjd, rotation, hoppens svårighetsgrad och helheten. Tre till sex domare ger var sin poäng till åkaren. Max 100 och med två decimaler: XX,XX.

Poängavdrag: Vad får man inte göra? ”Misstagen” delas in i tre, de mindre, mellanmisstagen, och de grova. Små misstag (som lätt handberöring i snön ger 1-10 minuspoäng, mellanmisstag (som lätt snöberöring med baken eller kraftig beröring med handen) ger 11-20 i minus och de kraftfulla misstagen, som rena fall eller kraftiga snöberöringar med baken, ger 21-25 minuspoäng. 

Snowboard, big air

Snowboard, big air: Åk ner för en backe, hoppa högt och utför ett svårt tekniskt hopp. Var inte höjdrädd.

Bedömning: 3-6 domare bedömmer hoppet ifrån följande kritierier, utöver helhetsbedömning: Amplitud, svårighetsgrad (att ”grabba” geppa tagit i snowboarden är ett exempel på något som ökar svårighetsgraden), utförande,  utveckling (gör hopp ingen annan gjort), landningkommunikation (ska domarna ha koll på vad som är bra krävs att de kommunicerar med ledare och utövare under säsongens gång,

Snowboard, parallellslalom

Snowboard, parallellslalom: Man mot man, kvinna mot kvinna. Avgörs i cupformat. Två åkare möts i två parallella banor. I VM i Kreischberg delas medaljer ut båda i storslalom och slalom

VM-formatet: 32 åkare går vidare från kvalet och tar sig till utslagningsrundan, och från utslagsrundan (efter två åk, på varje bana) går de 16 bästa till ”finalomgången”.  I finalomgången blir det ”man mot man” och ”kvinna mot kvinna”.  I tvååksformatet avgörs det sedan.

Snowboard, snowboardcross

Snowboard, snowboardcross: Fyra eller sex åkare tävlar åt gången och ska ta sig nerför banan som innehåller hopp, branta kurvor, hinder och annat som prövar åkaren. De två (om det är fyra i ett heat) eller de tre (om det är sex) tar sig vidare till nästa runda. I VM är det sex åkare per heat. Banorna är ofta smala, därför är starten viktig.

Kuriosa: Sporten är inspirerad av motorsportens motorcross. Är VM-sport sedan 1997 och gjorde OS-debut 2010. Sedan säsongen 2011/12 är det sex åkare på heat i VM-tävlingar.

Snowboard, slopestyle

Snowboard, slopestyle: En hinderbana med olika svårigheter ska övervinnas. Banan kan liknas med en gigantisk skatepark, där det finns stora hopp och rails i olika varianter. Banan är konstruerad så att åkarna har olika valmöjligheter att kombinera de olika delarna.

Så ska en ”bra” bana se ut: Banan ska innehålla minst tre och högst sex olika moment. Moment som finns är ”quarterpipes”, hopp, ”rails”, åsar, och annat, som den gigantiska ryska matrjosjka-dockan i Sotji-OS förra året. 

Bedömning: Tre-sex domare ger en poäng på upp till 100, med två decimaler, XX,XX. Bland bedömningskriterierna finns, utöver helhetsintrycket, amplitud, svårighetsgrad, utförande, variation, utveckling (gör tricks ingen annan gjort!), kombinationer/flyt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet