Ferrys guide – allt inför skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

VC-cirkusens brantaste backe, blåsiga förhållanden och ett kort upplopp öppnar för rävspel och dramatiska avgöranden i skidskytte-VM i Kontiolahti, tror SVT-experten Björn Ferry.

Björn Ferry är på plats i Kontiolahti, där han förra året tog en pallplats innan geväret lades på hyllan. Nu är han tillbaka, i rollen som expertkommentator för SVT.

– Det kan vara riktigt kallt här men eftersom vi är i mars nu borde inte åkarna behöva vara oroliga. Skjutvallen är på banans högsta punkt – i Östersund och Ruhpolding är den på lägsta – med VC-cirkusens värsta backe. ”Väggen”, som den kallas, är ganska lång och riktigt brant. Den kommer i slutet av banan och från toppen är det bara en minut till skjutvallen. Åkarna gruvar sig nog för den, säger han.

Skidskytte-VM

”Förra året var det storm på skjutvallen”

Väl på vallen i Kontiolahti är det inte sällan blåsiga förhållanden.

– Det är öppet kring vallen. Förra året var det nästan storm. Jag hade tre bom, tror jag var bäst den dagen. De flesta hade sex, sju, åtta eller nio bom. Blir det blåsigt blir det riktigt svårt.

Kort upplopp öppnar för taktik

Ferry har noterat en trend att fler skidskyttelopp avgörs med spurt. I Kontiolahti är upploppet kort, vilket förordar en bra position inför.

– Det kan bli en hel del taktik. Står det mellan två jämbördiga åkare måste man vara först in på upploppet. Det finns också risk för att vara helt stum. Den långa backen är ganska nära upploppet och om man gått hårt där och tappat all kraft finns det ingen tid för återhämtning innan spurten. Jag gissar på hårdkörning i sista backen.

Press på Fredrik Lindström

Den svaga återväxten i Sverige gör att landslagets mål är satt till en medalj. Fredrik Lindström får ensam bära bördan som medaljhopp.

– Han upplever säkert press, allt fokus är på honom. Lyckas han inte kan det bli en skitdag för Sverige. Vallarna har testat valla i flera timmar och så skjuter han en bom i liggande och chansen är borta. Han kommer att få frågor vad som hänt med svenskt skidskytte, även fast det egentligen varit väntat för de flesta inblandade. Luften går lätt ur om det hänger på en person. Tidigare fanns det fler svenskar.

Men Ferry är övertygad om att Lindström trivs i rollen som stjärnan och att han är en av 25 åkare som har chans på pallen.

– Fredrik har hög träffprocent och har åkt konsekvent bra. Han har minst lika bra chans som tidigare mästerskap och han tog ju medalj i Ruhpolding och Nove Mesto. Då var det en större överraskning. Han åker en sekund långsammare per kilometer den här säsongen och behöver höja sig den lilla sista nivån. 10-15 sekunder på ett lopp är vad det handlar om.

Kan någon annan svensk överraska?

– Det finns en liten nål i världens största höstack. Ibland öppnar sig möjligheter och det beror på om de andra skjuter bra. Historiskt sett är det distanstävlingen som är öppen för skrällar. Elisabeth Högberg har kommit nia den här säsongen. Skjuter Arwidsson fullt, vilket han kan göra, och har årets bästa form kan han bli trea. Anna-Maria Nilsson blev tvåa i Östersund för fyra år sedan men var aldrig i närheten igen, så det finns chanser.

Fourcade VM-kung

Ferry håller världscupledaren Martin Fourcade, med 16 VM- och OS-medaljer på meritlistan, som favorit på herrsidan

– Han har vunnit mycket och får inte stora skälvan när det ska avgöras.

Men toppen har jämnat ut sig. Simon Schempp, Anton Shipulin och Jakov Fak har också bra chanser.

– Hela säsongen har Fourcade åkt långsammare än i fjol. Svendsen också, och han har dessutom varit sjuk. Så åkmässigt skiljer det inte mycket till Fak och Shipulin. Fourcade har skjutit bäst, men skjuter de andra fullt kan han åka dit. Fak är formstark, Shipulin och Svendsen har bästa finishen och Schemp har varit på pallen åtta gånger i år. Han är verkligen allround. Björndalen har inte åkt så mycket, utan tränat på hög höjd och bara laddat för VM. Hans bästa chans är i sprint, precis som Johannes Thingnes Bö eftersom de sällan skjuter bra över sex serier.

Domratjeva VM-drottning

På damsidan finns två självklara favoriter, OS-drottningen Darja Domratjeva och hemmahoppet Kaisa Mäkäräinen. Finskan vann samtliga tre lopp i Kontiolahti i fjol, men Ferry tror på Domratjeva.

– De åker klart bättre än de andra. Kaisa något fortare, men Domratjeva skjuter något fortare. Pressen är större på Mäkäräinen och därför tror jag på Domratjeva. Om man jämför med längd blir skidskytte en nivå till för att det finns ett precisionsmoment. Ett misstag och du är borta. Det blir sådan spänning och går inte att reparera med att knyta näven.

Vad ser du fram emot mest?

– Jaktstarten och masstarten. Allt ställs på sin spets när några åkare finns med på sista stående skjutningen på vallen. Man ser skräcken i vissa ögon, lugnet i andras. Kamp eller flykt. Som en straffläggning i fotboll upphöjt till två. Det är en oerhörd lycka när du korsat mållinjen att veta att du vunnit, jämfört med att stå i en vallabod och vänta in andras resultat.

Skidskytte-VM inleds på torsdag med mixedstafett.

Sveriges trupp

Herrar:

Fredrik Lindström                    

Tobias Arwidsson                     

Christoffer Eriksson                 

Ted Armgren                          

Peppe Femling

Reserv: Torstein Stenersen

Damer:

Elisabeth Högberg                    

Mona Brorsson                        

Emma Nilsson                         

Ingela Andersson

Reserv: Anna Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet