Grip hoppas Stina avgör i en spurt

Uppdaterad
Publicerad

Kl 12.30 går startskottet för damernas sprintstafett i Falun. Både Sveriges damer och herrar startar i den första av två semifinaler. En gynnsam lottning som ger mer vila än konkurrenterna från de andra semifinalerna. Rikard Grip tror på stora möjligheter för både herrarna och damerna.

-Vi hade lite tur med lottningen, säger Grip.

Ett orosmoment SVT:s expert Johanna Ojala uttryckte i går var hur Ida Ingemarsdotters form är. Kan hon hänga med ett starkt norskt lag på 1, 3 och 5:e sträckan som lär går riktigt fort.

– Jag tror att hon kommer att hantera det på ett bra sätt, vi har sett hela säsongen att hon har bra distansform också, så vi känner oss trygga i det, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

VM i Falun

Ingen oro då?

– Nej men det är ju alltid så här före, lite ovisst. Det kan ju lika gärna vara en annan åkare som inte har sin bästa dag, de norska åkarna är ju inte säkert att de har en hundraprocentig dag heller.

– Man måste ha de därt lilla extra för att orka göra det där lilla extra, säger Grip

Är taktiken att bara hänga med för Ida, eller ska hon göre egna försök att sticka?

– Det handlar för Ida, främst att vara med och ge Stina en bra position när vi går ut på slutvarvet.

– Stina är laddad. Drömscenariot är att vi kommer in på en spurt och att vi vinner den, säger Grip.

”Grabbarna komer sälja sig dyrt”

På herrsidan är det Calle Halfvarsson som kommer agera lok. Han går 1:a, 3:e och 5:e sträckan.– -Där är jag inte heller orolig. Jag är väldigt trygg där och han visade på bra form i går men hade otur med stavbrottet. Han är väldigt revanschsugen också.

– Han är så sugen på en medalj, så de kommer sälja sig dyrt i dag, grabbarna.

Teodor Peterson har haft en riktigt dålig säsong men formen är på uppåtgående och han visade på bra takter, främst i kvartsfinalen i torsdagens sprint. Den stora frågan är om han kommer att orka hela vägen i dag. Han har tagit fullständigt slut i tidigare sprintstafetter på mästerskap.

– Vi försöker bygga upp ett scenario där vi försöker få honom att åka så billigt som möjligt. Vi vet att han har en jäkligt bra spurt och han är skicklig på att positionera sig när det komer till finishen.

Givetvis är Norge storfavoriter med Finn Hågen Krogh i storform och en Petter Northug som färsk sprintmästare.

– Sedan har ju Ryssland ett intressant lag också. Det finns ju några nationer som slåss om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet