”Här handlar det inte om sekunder eller att kriga”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt tre veckor siktar hon mot VM-guld i Falun. Men varma sommardagar spenderar Therese Johaug allra helst hemma på föräldragården i Dalsbygda. ”Här är jag inte längdskidåkaren Therese”, säger hon.

Therese Johaug är en av Norges mest populära idrottare. Den alltid lika sprudlande 26-åringen, som blev hela Norges favorit när hon spurtade ner Marit Björgen och Justyna Kowalczyk på tremilen under VM i Oslo 2011, har genom åren blivit en dröm för sponsorer och hon varvar bland annat sin framgångsrika skidkarriär med olika modelljobb.

Men på sommaren, då trivs hon allra bäst hemma i Dalsbygda. I byn där Therese Johaug är uppväxt bor omkring 500 männniskor, och en av hennes favoritsysslor när hon hälsar på föräldrarna är att spendera tid med familjens kor.

VM i Falun

– Här handlar det inte om sekunder, att pressa sig själv eller att kriga. Här är jag inte längdskidåkaren Therese, säger hon i SVT och NRK:s programserie ”Verdens beste skijenter”.

Har du missat tidigare delar i dokumentärserien (som på svenska heter ”Norges damer mot Falun”) eller vill du se dem igen? Här hittar du alla avsnitt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet