Foto: BIldbyrån

Herrarna missade medalj

Uppdaterad
Publicerad

Inför slutsträckan var Sverige trea.

Men Teodor Peterson hade varken formen eller flytet för att ta medalj.

Det blev ”bara” en niondeplats – och Norge vann.

– Tråkigt, säger Teodor Peterson efter ett stavmissöde.

Teodor Peterson och Calle Halfvarsson lyckades inte återupprepa Ida Ingemarsdotter och Stina Nilssons bedrift. De  blev nia i herrarnas final.   

De var länge med i medaljstriden, men Teodor Peterson var inte tillräckligt pigg för att förvalta de utgångslägen som Calle Halfvarsson gav honom efter sina sträckor.

VM i Falun

Nia i mål

Inför Petersons slutsträcka låg Sverige trea, men strax efter växlingen föll ryssen Alexej Petuchov framför Peterson som då tappade sin ena stav. Sedan strulade det med remmen när han fick en ny stav.

– Det var inte mycket vi kan göra, men det är tråkigt, säger han till SVT Sport.

– Det är sånt som händer. Jag fick en stav av Calle, men kände efter några 100 meter då jag fick åka med den i handen att det kostar för mycket.

”Otroligt tråkigt”

SVT:s expert Johanna Ojala lider med dem:

– Så otroligt tråkigt att det är stolpe ut, att de inte får chansen, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

– Det sätter helt klart Sveriges chanser ur spel. Det är inget snack om saken.

Alexej Petuchov var ångefull efteråt.

 – Jag kunde inte gjort något annorlunda, säger han till aftonbladet.se och fortsätter:

– Jag gick bort till Teodor och bad om ursäkt från djupet av mitt hjärta. Jag kan inte engelska så jag vet inte vad han svarade. Men jag tror vi förstod varandra, säger han.

”Dålig spurt...”

Norge, med Finn-Hågen Krogh och Petter Northug, tog ett överlägset guld. Kriukov åkte in som tvåa.

– Jag har ju en så pass dålig spurt så vi fick försöka se till att ha ett ordentligt försprång, säger Northug skämtsamt till SVT Sport.

Han var rejält rörd efter det individuella sprintguldet och öppnar för nya tårar i kväll:

– Jag ska försöka hålla tillbaka tårarna. Men det är stort att få ett guld och höra nationalsången med så många norrmän här. Det är inte så ofta man får göra det.

Resultat

1) Finn Hågen Krogh/Petter Northug, Norge, 15.32,89, 2) Alexej Petuchov/Nikita Krjukov, Ryssland, +5,64, 3) Dietmar Nöckler/Federico Pellegrino, Italien, +5,73, 4) Thomas Bing/Tim Tscharnke, Tyskland, +6,11, 5) Ville Nousiainen/Martti Jylhä, Finland, +13,66, 6) Ales Razym/Dusan Kozisek, Tjeckien, +16,73, 7) Andrew Newell/Simeon Hamilton, USA, +17,48, 8) Maciej Kreczmer/Maciej Starega, Polen, +26,46, 9) Calle Halfvarsson/Teodor Peterson, Sverige, +47,43, 10) Robin Duvillard/Baptiste Gros, Frankrike, +1.01,04.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet