”Åkningen känns bra, hoppningen, helheten skulle jag säga.” Foto: Bildbyrån

Julia Nilsson: ”Bra att ha de kraschade tävlingarna gjorda”

Uppdaterad
Publicerad

Puckelpiståkarna är först ut i VM-backarna av de svenska deltagarna. Julia Nilsson, som etablerade sig i världscuplaget 2012, kommer in till VM med två krascher, men också med en skön VC-avslutning från ifjol med superfinal och fjärdeplats. – Jag tycker hela gänget känns laddade och i bra form, säger hon.

Den 18 januari är det dags för åkarna att individuellt tackla puckelpisten. Den 19 januari körs den spännande man mot man kampen i parallellpuckeltävlingen.

– Det ska bli jättekul. Jag ser fram emot VM, säger Julia Nilsson.

VM i freestyle/snowboard

Namn: Julia Nilsson

Ålder: 24

Bor: Åre

Klubb: Luleå Freestyle

Meriter: Europacupvinst, 4:e-plats i världscupen 2014, 10 SM-guld (5 SM-guld singel, 5 SM-guld parallell)

Förväntningar: ”Bara köra och göra det bästa jag kan, och se hur långt det kan räcka. Jag försöker fokusera på det jag kan göra. Förväntningarna är att bara ha så kul som möjligt. Jag tror det kommer gå bra.”

Säsongen hittills: ”Jag tycker åkningen har varit bra. Det har funkat. Men på tävlingarna har det sett lite annorlunda ut. I Rukka i säsongspremiären började vi med parallell från start. Jag var väldigt nära att gå vidare från mitt första heat, men gjorde inte det. Så det är svårt att säga. Nästa tävling var jag väldigt nära att komma till final. I de två senaste gick det mindre bra, jag kraschade. Men det känns skönt att ha de kraschade tävlingarna gjorda inför VM, då behöver jag inte göra det då.”

Personlighet: ”Det är alltid den där frågan jag tycker är svårast att svara på. Glad, lugn och härlig kanske.”

Bästa skidminne: ”Fjärdeplatsen i världscupen, i norska Voss. Sen alla skiddagar med familj och vänner är så fruktansvärt roligt.”

Tuffaste konkurrenterna: ”Kanada och USA är de ledande nationerna. Hannah Kearney är rätt erfaren i puckelpistvärlden. Hon är en tuff konkurrent. Systrarna Dufour-Lapointe från Kanada är duktiga. Sen alla som åker i världscupen i toppen och är tuffa konkurrenter.”

Formen: ”Den känns bra. Jag har jobbat på bra med våra tränarna Lasse Fahlén och David Kantermo. Jag tycker hela gänget känns laddade och i bra form. Åkningen känns bra, hoppningen också, helheten skulle jag säga. Det ska bli kul att se hur det kommer att gå.”

SVT-experten Martina Schriwer om Julia Nilsson:

”Lulebruden har inte jättemånga år i världscupen men drog till med en fjärdeplats i Norge i fjol vilket verkligen är ett bevis på att hon har det som krävs för att ligga i topp. Här gäller det att få ihop alla delarna, åkning, hopp, fart, utan misstag. Då är hon garanterat där och nosar på toppen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet