Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalla kan flyttas till tredje sträckan

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla är förstås given. Men sedan då? Ett par svenska VM-succéer gör att landslagsledningen har en hel del att grubbla på inför damernas stafett. Dessutom kan Kalla sättas på tredje sträckan.

Det är en sällan skådad konkurrens om platserna i det svenska laget i torsdagens skidstafett i Falun. Stina Nilsson har tagit två VM-silver i sprint, Sofia Bleckur gjorde sitt livs lopp när hon blev femma i skiathlon, och i samma lopp hade nian Maria Ryqvist sjätte bästa åktid på fristilsdelen.

Alla vill slå sig in i laget.

VM i Falun

Samtidigt kämpar Emma Wikén för att få förnyat förtroende efter att ha åkt andrasträckan när det blev OS-guld i Sotji.

-Jag känner absolut inte att jag har någon given plats. Det är väldigt många som har presterat både på klassiskt och skejt, säger hon.

Millopp blir viktigt

Wikén inledde sitt VM med ett tungt skiathlon, där hon blev 19:e, och ska försöka utnyttja tisdagens millopp för att övertyga landslagsledningen.

-Jag vet inte hur mycket skejtåkningen betyder, för jag är väl ändå en aspirant på en klassisk sträcka. Men jag känner att jag måste visa att jag är i form, säger Wikén.

-Förutom Charlotte är det väl fem sex tjejer som slåss om de tre andra platserna.

Att det blir förändringar i fjolårets guldlag är redan givet. I och med att tidigare förkylda Anna Haag, som ännu inte har tävlat i VM, inte åker 10 kilometer lär hon inte heller vara aktuell för stafetten.

Men det finns många fler frågeställningar att diskutera för förbundskapten Rikard Grip och damernas tränare Mattias Persson hemma på hotellet.

-Vi bor ju på samma rum dessutom, så det blir mycket kvällsprat. Den dagen vi skulle ta ut laget i Sotji höll vi på i fem sex timmar och bollade med olika laguppställningar och vem som skulle åka vilken sträcka, säger Persson.

Kalla kan flyttas

Enligt honom handlar en stor del av funderingarna om hur konkurrenterna, och då i första hand Norge, ställer upp sina lag. Och om spurtfantomen Stina Nilsson för första gången får chansen i en seniorstafett så kan det bli på sistasträckan – vilket i så fall skulle innebära att Charlotte Kalla tar tredjesträckan.

-Det är inte omöjligt, säger Mattias Persson.

-Nu har vi möjlighet att kunna fundera på hur vi ska sätta ihop laget mest taktiskt, för att gå för guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet