Foto: Bildbyrån

Kalla ska plocka ner Johaug på andra sträckan

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla mot Therese Johaug – igen.

Andrasträckan i damernas VM-stafett kan bli någonting alldeles extra.

Den svenska landslagsledningen överraskade de flesta när laget inför dagens stafett presenterades. De fyra namnen var inte så oväntade, men skrällen var i vilken ordning de ska åka.

Charlotte Kalla – världens bästa fristilsåkare så sent som i tisdags – åker den andra sträckan i klassisk stil. Där ställs hon mot Therese Johaug, som knäckte Kalla när de båda kämpade om medaljerna i skiathlon.

VM i Falun

– Vi vet att det är en sträcka där det oftast brukar gå väldigt fort, och det är tuffa backar på den klassiska delen, säger förbundskapten Rikard Grip om valet av Kalla på andrasträckan.

– Sedan handlar det också om att Charlotte var starkast i den klassiska delen på skiathlon. Det var hon som spräckte fältet och gjorde det jobbet.

Nilsson mot formsvag Björgen på sista

Mycket talar för att kampen om guldet kommer att stå mellan Sverige och Norge, där svenskorna är outsiders. På förstasträckan ställs Sofia Bleckur mot Heidi Weng, på tredjesträckan åker Maria Rydqvist och Astrid Uhrenholdt Jacobsen – och på slutsträckan kan det bli en ny spurtduell mellan Stina Nilsson och Marit Björgen. När de möttes i sprintfinalen vann Björgen VM-guldet, men sedan dess har norskans form sviktat.

Precis som Sofia Bleckur gör Stina Nilsson sin första mästerskapsstafett på seniornivå.

– Vi känner att Stina har en bra finish och att hon är i bra slag. Vi såg på SM i skiathlon när hon bara exploderade på slutet i fristilsdelen, säger Grip.

Charlotte Kalla är den enda svenska åkaren som är kvar från förra årets OS-guldlag, där Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag ingick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet