Foto: TT Nyhetsbyrån

Kallas VM-besked – krossade alla

Uppdaterad
Publicerad

Har ni undrat var Kallas VM-form är?

Den är här. Charlotte Kalla fullkomligt krossade alla på damernas 10 km fristil. Björgen och Johaug stod chanslösa i spåret när Kalla flög fram i Östersund.

– Jag hade bestämt mig för att öppna offensivt, det var bara att gasa på och försöka hålla trycket uppe i backarna, det är som ett cykelhjul som bara snurrar, säger Kalla till SVT Sport.

I mål tog hon ledningen med 1,08 före Astrid Jacobsen. Kalla fullkomligt flög upp för den sista backen och bjöd på ett leende redan när hon passerade mållinjen. Men ute i spåret fanns fortfarande Therese Johaug och Marit Björgen.

Världscupen i längdskidor

– Det är alldeles galet bra, hon gör sitt livs bästa lopp, säger en exalterad Anders Blomquist.

När väl norskorna kom i mål var en strålande Kalla 36 sekunder före Marit Björgen och hela 53 sekunder före Therese Johaug.

– Det var längesedan jag stod högst på pallen och jag gillar verkligen banan i Östersund. Det här är ett bra datum för mig, säger Charlotte Kalla.

”Lät tiderna rinna av mig”

Hon öppnade starkt i Östersunds perfekta spår och utökade avståndet till konkurrenterna under hela loppet.

– Jag fick tider, men jag försökte låta dem rinna av mig för att istället påverka det jag kunde.

Den 15 februari 2010 tog Kalla OS-guld i Vancouver. Den 15 februari 2014 tog hon OS-guld i stafett.

I dag är det den 15 februari 2015 och Kalla har gjort sitt livs lopp och visat att hon är att räkna med i Falun om några dagar.

Näst bästa svensk blev Sofia Bleckur, 11:a,  Maria Rydqvist på 12:e-plats tätt följd av Emma Wikén på 13:e. Hela resultatlistan hittar ni här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet