Foto: Bildbyrån

Lindell Vikarby tog skrällbrons

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Lindell Vikarby skrällde och tog en svensk medalj vid VM-storslalomen i Beaver Creek. Svenskan, som haft en strulig vinter efter ryggproblem, slutade trea. Det var hennes första mästerskapsmedalj.

– Ja, herregud. Jag kan inte fatta. Jag är helt skakis. Det är helt underbart. Jag har kämpat och kämpat. Jag bestämde mig vid nyår att njuta och göra allt som stod i min makt, säger Vikarby euforiskt till SVT Sport.

Åket var inte perfekt men det räckte till den efterlängtade första mästerskapsmedaljen. Hon hade flyt med Tina Weirather blott 0,06 efter sig på fjärde plats.

Alpina VM

– Jag hade något i mitten av åket där jag stod på snedden men det räckte till en medalj. Det här sporrar att fortsätta, säger Vikarby som gör sitt sjunde VM till SVT Sport.

Det blev ett stort jubel i målfålllan när första åkets tvåa, Michaela Kirchgasser, var för sent ute och medaljen var klar. Vikarby var trea efter det första åket och åkte i mål som tvåa efter Viktoria Rebensburg som med ett superåk åkte upp sig från elfte till andra plats. 

Första åkets suverän Anna Fenninger hade en jätteledning efter det första åket och vann med 1,40 före Rebensburg. I mitten av åket var hon väldigt nära att korsa skidorna och fick en stoppsladd som kunde gått riktigt illa.

Övriga svenskor gjorde halt

Inför det andra åket hade alla svenska åkare chans på medalj. Otroligt nog fick åkarna samma placering i mål som de hade efter första åket:

3) Jessica Lindell Vikarby

9) Maria Pietilä Holmner

10) Sara Hector

12) Frida Hansdotter

Att det fanns en reell chans visade silvermedaljören Viktoria Rebensburg som var elva efter första åket. Allra mest förväntningar kanske fanns på Sara Hector som vann sista VC-tävlingen före VM.

– Hon såg spänd ut. Hon verkade överladdad och ville för mycket, säger Pillan Wiberg.

Jessica Lindell Vikarby

Född: den 7 februari 1984.

Bor: Stockholm.

Klubb: Huddinge SK.

Grenar: Storslalom.

Världscupdebut: den 26 oktober 2002 i storslalom, Sölden.

Främsta meriter: Två världscupsegrar (storslalom i Beaver Creek 2013, super-G i Cortina 2009) och ytterligare sex pallplatser. Totalt 225 starter i världscupen. Tvåa i storslalomcupen 2014. Tre OS (som bäst 8:a i kombination 2006) och sex VM (tidigare som bäst 6:a i störtlopp 2005 och 7:a i storslalom 2011). Junior-VM-guld i storslalom 2003, ungdoms-OS-guld i slalom 2001.

I vinter: Som bäst sjua i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet