Rune Velta. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norge vann laghoppningen

Uppdaterad
Publicerad

Norge inkasserade ännu ett guld till samlingen när backhoppningens lagtävling avgjordes. Den sista omgången bjöd på dramatik men norrmännens förstaplats var aldrig riktigt hotad.

– Vilken laginsats de gör, säger svenske kommentatorn Peter Jonsson.

Rune Velta hoppade hem guldet i stor stil till ett mycket stabilt Norge. Den största kampen skulle i stället visa sig vara den om medaljerna bakom Norge. Österrike, Polen och Japan hoppade alla bra och bara enstaka poäng skiljde lagen åt i slutändan.

Polen låg länge före både Österrike och Japan men fick i den sista omgången se sig omhoppade av Österrike. Därmed blev det silver till Österrike och Brons till Polen.

VM i Falun

Det var till en början blåsigt i Falun. Starten fick skjutas upp en kvart till att börja med och de första hopparna hade sedan vissa problem med vindarna. När hoppningen kom igång var det endast Tyskland som inte höll måttet bland favoriterna. Tyskarna hoppade inte bra och fastän de ryckte upp sig något på slutet hade de aldrig med medaljerna att göra.

Sverige medverkade

För Sveriges del innebar tävlingen inga stordåd, laget kom allra sist efter den första omgången och fick inte hoppa vidare i finalomgången, men de blågula backhopparna var nöjda ändå.

– Jag ska vara ärlig, vi kommer inte ta oss någonstans i dag, jag är så glad att det är stor publik på backhoppningen, säger den svenske hopparen Simon Eklund till SVT Sport.

Sverigeettan Carl Nordin var bäst av de svenska hopparna och landade på 97 meter, men tycker själv han kunde gjort det lite bättre.

– Jag har haft tung hoppning rakt igenom på hela VM och det är inte bättre i dag. Jag har hoppat ojämnt i år. Gjorde några av mitt livs bästa hopp före VM och har väl varit övertaggad, säger Carl Nordin.

De svenska hopparna är inte bortskämda med mycket folk.

– Sådan här publik i Sverige är underbart. Hoppas folk kan få en känsla. Det är en arenasport och det är så här det ser ut när man är ute och tävlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet