Norge vill inleda backsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom svensk backhoppning kan få en lösning. Hjälpen kommer från Norge. I samband med VM-tävlingarna i Falun har Norges skidförbund föreslagit ett framtida samarbete som kan få stor betydelse för sporten i Sverige.

– Norge har räckt ut en hand för att hjälpa oss. Detta är så intressant att vi snabbt måste bestämma hur vi går vidare, berättar Jerker de Wall, ordförande i Svenska skidförbundets grenråd för backhoppning.

”Jättechans”

Många länder hoppas att Sverige ska återkomma som en stark backnation. Norge går längst. Det norska förslaget handlar om ett koncept som innehåller ett nära samarbete mellan nationerna. Anders Daun, assisterande svensk förbundskapten, ser stora möjligheter:

– Har jag förstått saken rätt, handlar det norska förslaget om att de svenska backhopparna får vara med på deras träningsläger och ta del av den kunskap och testresultat som finns i Norge. Just det som hopparna i vårt landslag verkligen behöver. Detta kan bli en jättechans för oss.

Snabbt beslut

Enligt uppgift presenterar Norge detta erbjudande för att stärka backhoppningen i Skandinavien vilket gör att sporten inte bara får en tyngdpunkt i Mellaneuropa. Det handlar alltså också om skidpolitik där svenska aktiva kan bli vinnare. I Sverige finns nu fyra unga hoppare som hoppar på seniornivå, samt en ny generation killar och tjejer som är kring 15-16 år.

– Vi måste snabbt besluta hur vi går vidare med det här erbjudandet. Detta är också en ekonomisk möjlighet för oss som kan ge bra effekt för sport. Till slut blir det ledningen för Svenska skidförbundet som bestämmer om vi ska börja samarbetet med Norge, säger Jerker de Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.