• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Bildbyrån

Petter Northug tokhyllar Johan Olsson: ”En legend”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug hade en blytung dag ute i skidspåret och slutade på 62:a plats på 15 kilometer fritt. Men den vanligtvis kaxige norrmannen sprarade inte på hyllningarna till Olsson efteråt. ”Han är en legend inom skidsport”, säger han.

Petter Northug tog guld på distansen 15 kilometer fristil i VM i Val di Fiemme 2013, men man kan lugnt säga att norrmannen inte upplevde någon liknande succé i Falun i dag. Inför dagens lopp sa Northug att han tänkte gå ut offensivt direkt från start, men taktiken tycktes snarare få motsatt effekt.

Redan efter 1,5 kilometer låg Northug 7,5 sekunder bakom Olsson, ett avstånd som bara skulle öka. När den slutkörde norrmannen till sist gick i mål var han fyra minuter och 44 sekunder efter överlägsne Johan Olsson, och han sparade inte på orden när han berömde svensken efteråt.

– Han är fantastisk. Han visar hur allsidig han är, han har ju en seger i femmilen i klasissk stil och nu vinner han 15 kilometer skate på hemmaplan. Han är en legend inom skidåkning, säger Northug till SVT Sport.

– Han har visat en stegrande form sedan SM och har gjort allt rätt. Han kommer att bli ett stort hot för oss både i stafetten och på femmilen, fortsätter han.

Du säger att han är en legend inom svensk skidsport. Hur högt rankar du honom?

– Som nummer ett.

Nummer ett?

– Ja.

Var fem minuter efter – men tog inte ut sig

När Northug väl insåg att han i dag inte skulle rå på Johan Olsson eller ens komma upp på pallen så tog han ned farten rejält, något som förklarar hans överraskande 62:a plats.

– Jag gick bra fram till 7,5 kilometer, men jag tappade för mycket och då kände jag att det inte var bra nog för att kämpa om medalj, säger han till NRK.

För norrmannen väntar nu både stafett (om han blir uttagen) och femmilen de närmsta dagarna.

– Hade det varit en vanlig världscuptävling hade jag gjort ett bra lopp, men jag sparar mig till stafetten och femmilen på söndag. Det är ingen vits med att ge allt om du inte är med och kämpar om medalj, säger han.

Northug om bankritiken: ”Bullshit”

Dario Cologna gick ut sist av de seedade åkarna och var en av de tävlande som klagade på att det internationella skidförbundet Fis lät oseedade åkare, däribland Johan Olsson, gå ut med ett tidigt startnummer. Cologna var en av de som påstod att den osaltade banan blev allt lösare ju längre tävlingen led, men Northug håller inte med.

–  Det är bullshit om de klagar på banan. De borde haft fokus på annat. Den bästa åkaren vann i dag, säger han till norska VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.