Johanna Ojala. Foto: Janne Danielsson.

Ojala: ”Ett taktiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige mörkar laget i stafetten. Inga konstigheter, enligt SVT Sports expert Johanna Ojala. – Man vill vänta ut det och göra ett taktiskt spel, säger hon.

På dagens presskonferens ville inte den lurigt leende förbundskaptenen Rikard Grip avslöja vilka svenskor som kommer att köra stafetten där Sverige har stor medaljchans. Laget är uttaget, men man vill inte bjuda konkurrenternar på några fördelar.

– Det är inga konstigheter. De vill diskutera olika scenarion med tjejerna men också se vilka de andra lagen ställer upp med. Man vill vänta ut det lite grann och göra ett taktiskt spel ifall de andra gör någon ändring, säger hon.

VM i Falun

Mycket av snacket inför handlar om hur det svenska laget ska formera sig. Silver-Stina imponerade i sprinten och en som Maria Rydqvist var bara sekunder från ett brons.

– Först tänkte jag att man inte ska lägga pressen med sista sträckan på Stina utan sätt henne på en tredje. Men där bör man ha någon som kan jaga ikapp, gå förbi och skapa en lucka. Hon kan också ta en första eftersom hon är en skicklig sprinter som kan undvika trubbel som det kan bli i ett samlat fält från start.

– Så kanske Stina på första, en kapacitetslöpare på andra som Sofia Bleckur, om luftrören tillåter. Sen slåss Kalla, Rydqvist och Stina om de två skejtsträckorna. Då vill jag se antingen Kalla på tredje och Stina på fjärde eller Kalla på sista och Rydqvist på en tredje.

Kan det finnas ett psykologiskt övertag att ha Kalla på sista med tanke på OS-upphämtningen? Eller bör hon lika gärna köra tredje?

– Jag har inga problem med Kalla på tredje. Hon åkte en sån ifjol, fick gå fritt, jaga ikapp och utnyttja sin kapacitet. Om Sverige måste gå ikapp eller gå ifrån så är det ypperligt att ha Charlotte på en sån sträcka.

Hur aktuell är Maria Rydqvist, som var sekunder från ett brons igår?

– Det är klart att hon finns med i tankarna. Men sen är det frågan om spetskompetens där vi vet att Stina på en skejtsträcka har spurtkompetens och att Kalla har både spurt- och kapacitetkompetens. Så det är frågan hur de väljer att värdera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet