Österrikiskt guld – och superskrällens leende

Uppdaterad
Publicerad

Österrikaren Hannes Reichelt tog hem guldet i herrarnas Super-G, men det var superskrällen Dustin Cook som stal rubrikerna. Kanadensaren blev överraskande tvåa.

”Jag har åkt bra och vet vad jag kan”, säger Cook till SVT Sport.

Hannes Reichelt startade som nummer 20 och tog kommandot direkt. Han ledde vid varje mellantid och var till slut 24 hundradelar före dåvarande ledaren, fransmannen Adrien Theaux i mål. Theaux som knep bronsmedaljen.

– Reichelt åker kompakt och helt utan några yviga rörelser, säger SVT Sports expert Anja Pärson.

Alpina VM

Tävlingen såg ut att vara avgjord när Dustin Cook gav sig ut i backen med startnummer 28. Men kanadensaren stod för ett riktigt kanonåk och klämde sig mycket överraskande in på pallen, bara elva hundradelar från guldet och 13 före Theaux på tredjeplatsen.

– Det är nog en överraskning för alla utom mig. Jag har åkt bra och vet vad jag kan. Min pappa och flickvän är här och det blir nog lite drinkar i kväll. Men jag ska köra storslalomen också. Efter det blir det mer firande, säger Cook lyckligt till SVT Sport.

Förhandsfavoriten, norrmannen Kjetil Jansrud, hakade i en port och tappade tid. Han gick i mål som trea men petades ner från pallen när Cook slog till. I målområdet fick Jansrud senare behandling för vad som såg ut att vara en axelskada.

Hemmahoppet Bode Miller var på väg mot något bra, men körde ur och kraschade, och comebackande Aksel Lund Svindal, Norge, blev sexa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet