Saltfrågan kan avgöra 10 km fritt

Uppdaterad
Publicerad

Salta eller inte salta. Det är frågan som kan avgöra var guldet på 10 km fritt hamnar. Charlotte Kalla hoppas på salt men får nobben av den svenske legendaren Thomas Wassberg. Hoppet står till juryn i Falun.

När Charlotte Kalla vann genrepet i Östersunds 10 km fritt var det hårda fasta spår, vilket gynnade svenskan som fick fast skidorna ordentligt.

Arrangörerna i Falun överväger nu om man ska salta spåren för att göra dem mer fasta. Men assisterande spårchefen Thomas Wassberg är inte så pigg på det. Saltet håller bara några timmar och efter det är snön utsliten och måste bytas ut, en minst sagt krävande process.

VM i Falun

– Då måste vi byta snö hela tiden och det är inte så kul. Jag tror att det håller för damerna som är mer lätta på foten. Sedan får vi nog salta till herrloppet på onsdag, säger Wassberg till SVT direkt från spåret på Lugnet medan pistmaskiner far runt oroväckande nära.

Fredriksson: ”Skulle man salta tror jag på svenskt guld”

Att saltfrågan har stor betydelse står helt klart.

– Den är helt avgörande. Om det inte fryser ihop (vilket det inte ska göra) är det fördel Therese Johaug. Skulle man salta tror jag på svenskt guld, säger Mathias Fredriksson.

Efter sjätteplatsen i skiathlon nämns Marit Björgen med mycket mindre respekt än för bara några dagar sedan.

– Men jag har fått tid till återhämtning och formen är bra, säger Björgen, som för en gångs skull får slå ur lite underläge.

Det är juryn inom Fis som tar beslut i saltfrågan. Beskedet tas en timme före första start, vilket skulle betyda runt 12.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet