Skrällen krossade VM-favoriterna

En sekundstrid hade ägt rum i toppen av damernas 15 km i skidskytte-VM och pallen såg ut att vara spikad. Men när många redan börjat fundera på prisceremonin smög Jekaterina Jurlova upp på skjutvallen för sista gången, höll nervarna i styr – och tog ett mycket överaskande VM-guld.

Pallen såg ut att vara spikad, en sekundstrid hade ägt rum och Gabriela Soukolova var 1,2 sekunder före hemmahoppet Kaisa Mäkäräinen – som i sin tur var 1,6 sekunder före talienskan Dorothea Wierer.

Men när många redan börjat hänga medaljer stod ryska Jekaterina Jurlova vid skjutvallen för sista gången och fullbordade det som ingen annan gjort, nämligen att skjuta fullt i samtliga skytten.

”Ett mysterium”

– Det var lite av ett mysterium där ute, jag kände mig så lätt och vill bara åka, tävla och skjuta, berättade Jurlova för SVT Sport.

Och det räckte alltså hela vägen till guld för Jurlova, som tidigare har en femteplats som bästa resultat. Segermarginalen blev till slut 23 sekunder.

– Jag varl lite nervös inför skyttet men det gick okej, både i liggande och stående. Jag hörde på sista varvet att jag tappade några sekunder men jag kunde bara hoppas att jag hade tillräckligt med energi. Och nu har jag det här resultatet!, sade en smått chockad vinnare till SVT Sport.

Bakom skrällvinnaren fick Kaisa Mäkäräinen äntligen ta en individuell medalj i årets hemma-VM, det blev brons till slut. Italienska Wierer missade pallen med futtiga 1,6 sekunder, efter Jurlovas praktskräll. Gabriela Soukolova tog silvret.

Jobbig dag för 3/4 svenskor

För svensk del hade tre av dagens åkare ingen av sina bättre dagar. Anna Magnusson hade glömt apparaten för tidtagning och kunde inte starta när hon skulle, och hamnade utanför de 70 bästa, precis som Emma Nilsson.

Svenskhoppet Elisabeth Högberg hade en mardrömsdag på skjutvallen och slutade på plats 81.

– Jag vet inte vad som hände idag, det stämde inte varken i stående eller liggande. Det var lite hopplöst, berättade Högberg för SVT Sport efter loppet.

De tre åkarnas något tyngre dag vägdes ändå till viss del upp av Mona Brorsson, 23:a idag – hennes bästa resultat i världscup och mästerskap gav henne både vc-poäng och en tredje reservplats till södagens masstart.