Foto: Bildbyrån

Södergren åker femmilen

Uppdaterad
Publicerad

Anders Södergren får åka femmilen. Marcus Hellner avstår sin plats, det avslöjade förbundskapten Rikard Grip på morgonens presskonferens.

– Det har varit frustrerande att gå omkring och inte veta om man skulle åka eller inte, sa Södergren själv.

Anders Södergren ser fram emot att avsluta mästerskapskarriären och åka femmilen på hemmaplan och han lovordar Marcus Hellner som ställde sin plats till förfogande.

– Marcus kände att han inte hade nog med energi kvar för att åka femmilen och han ville hellre lämna stafettpinnen till mig som är laddad och sugen och det är jag tacksam för, säger Södergren.

VM i Falun

Södergren tror att vädrets makter kan bli avgörande.

– Ett hemma-VM är speciellt. Det kommer bli ett tufft lopp tror jag. Det är rejäla banor med mycket höjdmetrar och vädret kommer bli spännande. Kommer bli lite vinst eller förlust med skidor.

Förbundskaptenen tog först ut Marcus Hellner att åka femmilen men denna låter nu hellre Anders Södergren åka. Grip ser inga problem med det.

– Utgångsläget var att Marcus skulle åka. Men vi hade pratat tidigare om att göra en avstämning under mästerskapets gång. Skulle han åka skulle han ha energi och ha fokus. Han känner lite att energin inte finns där och det blev ett beslut igår kväll. Det handlar inte om någon slags besvikelse. Det har definitivt inte funnits något besked förräns i går, säger Rikard Grip.

”Kanske inte värd att åka”

Södergren säger att han troligen tävlar vidare nästa år men att mästerskapet i alla fall blir hans sista. Säsongen hittills har inte varit som han hoppats på men Södergren är glad han får chansen.

– Jag har känt av stödet. Men har man haft en dålig säsong så kanske man inte tycker att man är värd att åka heller, säger Anders Södergren.

Sverige ställer upp med fem åkare eftersom svenskarna har en gratisplats som regerande mästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet