Fredrik Lindström Sveriges hopp i skidskytte-VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stor svensk trupp till VM – trots svaga resultat

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har gjort sämre resultat än på många år.

Men trots det blir det en stor VM-trupp som skickas till Finland.

– Vi kommer använda alla våra platser, säger förbundskaptenen Johan Hagström.

Den svenska skidskyttevintern har varit betydligt mörkare än vad vi har varit vana vid det senaste decenniet. Fredrik Lindström är ensam om att ha en placering bland de 40 bästa i den totala världscupen. 

Men trots detta tänker förbundskaptenen Johan Hagström skicka en stor trupp till VM i finska Kontiolahti i mars, även om deras uttagningskriterier egentligen är tuffa.

Skidskytte-VM

– När det är mästerskap så är vårt mål medalj, så då tar vi ut de som vi tror kan ta och har möjlighet att ta medalj, säger Hagström till SVT Sport.

– Sedan har vi ju stafettplatser, och då tar vi ut dom som vi tror är bäst för en stafett.

Ställer upp i samtliga distanser

Därmed kommer Sverige att ta ut fyra åkare till vardera stafett, samt en reserv – även om det inte är sannolikt att Sverige kommer utmana om medaljer.

– Vi kommer att utnyttja våra platser, säger Hagström.

Och just detta gör att Sverige kommer att ställa upp i samtliga distanser (de har tre platser på damsidan och fyra på herrsidan), även om åkarna inte har medaljchans.

– Ja, att vi tar ut en åkare till stafett och sedan säger till honom eller henne att ”du får inte åka förrän dess”, det känns inte schysst. Och då skulle det bli deras första åk i mästerskapet, då är de inte inne i tävlingarna, säger han, och fortsätter:

– Sedan är det ju så att även om de inte är aktuella för medaljer nu kan det ju vara nyttigt för framtiden att ta lärdom från ett sånt här mästerskap.

Svenskarnas placering i totala världscupen

Herrar

15: Fredrik Lindström

57: Tobias Arwidson

65: Christofer Eriksson

Damer

42: Elisabeth Högberg

56: Mona Brorsson

Övriga åkare har inte tagit världscuppoäng denna säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet