Foto: TT Nyhetsbyrån

Stort antiklimax för hemmahoppet Mäkäräinen

Uppdaterad
Publicerad

Det tog mindre än tio minuter innan hemmahoppet Kaisa Mäkäräinen hade skjutit bort sig i dagens sprint. Tre bom vid det första skyttet följdes upp med två i det stående – och hoppet om guld blev till sand.

Efter tävlingen var det en tyslåten Kaisa Mäkäräinen som gick förbi mixed zone och SVT:s reporter. Istället blev det landsmaninnan Mari Laukannen, 16:e idag, som fick sätta ord på den finska besvikelsen.

– Idag var det jobbigt med svåra förhållanden. Det kan knappast anses vara rättivst för alla, och jag tror många önskar att vädret var mer normalt och gav alla samma chans. Snön kommer och går och förenklar för vissa, men så är det i den här sporten.

Skidskytte-VM

Inte heller för den andra förhandsfavoriten, Darya Domratjeva, stämde skyttet idag. Ett hyggligt liggande skytte följdes upp av hela fyra bom i det stående. De båda toppnamnen får nu ett tufft läge i morgondagens jaktstart där de har 1.58 respektive 2.20 att köra in.   

Otippad vinnare    

Istället blev det en skrällseger för fransyskan Mari Dorin Habert, som visserligen fanns med bland förhandstipsen men som få hade tippat allra överst.

– Jag har jobbat väldigt hårt och förra året var jag skadad. Jag hade inte väntat mig det här, jag var absolut inte någon av förhandsfavoriterna, sade en förvånad vinnare efter loppet.

Dorin Habert hade trots svåra förhållanden endast en bom och vann med knappa tio sekunders marginal före polskan Weronika Nowakowska-Ziemniak. Polskan sköt bäst av alla och undvek bommar helt och hållet, men i skidspåren tröttnade hon samtidigt som Dorin Habert åkte fort.

Valj Semerenko från Ukraina tog bronset, 19,7 sekunder efter vinnaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet