Foto: Bildbyrån

Sundby sjuk – kan missa VM

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit bäst i världen denna vinter.

Men morgondagens VM-skiathlon missar han.

Anledningen: Han är sjuk.

Om han kan tävla i VM över huvud taget är osäkert.

Martin Johnsrud Sundby missar VM:s  skiathlon i morgon.

– Martin har blivit sjuk. Han är inte tillgänglig för distansen på lördag, sade landslagstränaren Trond Nystad på en presskonferens i dag.   

VM i Falun

– Det är surt för oss att vi inte har en av våra största medaljkandidater här. Vi vet inte mycket om sjukdomsförloppet, men det vi vet är att han inte kan åka på lördag. Så vi får se hur det blir under resten av mästerskapet. Jag hoppas att alla respekterar att han behöver lite lugn och ro.

Landslagsläkaren Frederik Benediksen förklarar mer utförligt för NRK:

– Han har fått en övre luftvägsinfektion – man kan kalla det för en förkylning – och kan inte köra de första dagarna här i VM. Hur länge det kommer att vara vet vi inte, men vi hoppas att han kan delta senare i mästerskapet.

”Otroligt surt”

Sundby själv är dock osäker på om han kan tävla i VM över huvud taget.

– Jag hoppas in i det längsta att jag ska få uppleva folkfesten i Falun, men som jag är nu är det svårt att säga om det är realistiskt, skriver han i ett uttalande.

Han är naturligtvis besviken över situationen:

– Naturligtvis är det otroligt surt att bli sjuk nu, det är en ganska eländig tajming. Men så är livet, man blir sjuk nu och då. Nu ska jag heja på killarna från soffan, skicka meddelanden som jag tror kan vara till hjälpa och hålla tummarna för att de ska lyckas. Vi har fantastiska åkare som kommer till start

Tungt den senaste tiden

Sundby har varit den bäste skidåkaren denna säsong, och leder världscupen i stor stil, före Dario Cologna.

Den senaste tiden har det dock gått tungt för honom, med start under norska mästerskapen där han tvingades bryta tremilen.

Han var även långt efter täten i VM-genrepet i Östersund förra helgen.

Sjur Röthe ersätter Sundby i det norska laget. Övriga som kommer att köra tremilen är Petter Northug, Didrik Tönseth och Niklas Dyrhaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet