Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Svenska VM-truppen till Falun

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Rikard Grip den svenska truppen till VM i Falun. Det blev inga jättestora överaskningar men vi kan konstatera att Jennie Öberg fick en VM-plats trots att hon inte kunde åka SM-sprinten idag.

-Vår målsättning är att ta fler medaljer än vi lyckats med tillsammans när vi haft VM på hemmaplan tidigare och det är fem stycken, säger Rikard Grip.

På damsidan fick alltså Jennie Öberg en VM-plats och även både guld och silvermedaljören på dagens SM-sprint. Med andra ord är det fem sprinters.

VM i Falun

– Det svåraste har varit på damsprintsidan givetvis, säger Grip om beslutsvåndan inför uttagningen.

– Vi har tagit med alla tre som det stod om mest. Vi har valt att Hanna och Magda kommer att åka sprinten, den klassiska, men att Jennie också kommer vara med som reserv och eventuellt aktuell för andra distanser, säger Grip.

Maria Rydqvist är reserv på hemmaplan.

– Vi vill gärna ha en reserv på hemmplan som har en spets i fritil, säger Grip om Rydqvist som reserv.

– Att Rydqvist hamnar som reserv går att diskutera. Hon hade kunnat vara ordinarie. Det var det enda som kanske överaskade, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

– På sprintsidan skjuter man ju beslutet på framtiden, man har med fem stycken. Då kan man vänta in på sista världscupen i Östersund och in i VM och se vem som är i bäst form. Det kanske blir en intern uttagning, säger Blomquist om att Pajala, Falk och Öberg togs ut.

– Där har de ett väldigt svårt beslut att ta. Men det kan vara klokt att ha några veckor till på sig, resonerar Blomquist.

–Sprintstafetten är den största medaljchansen på damsidan. Sedan kommer vi att ha, om Charlotte är i bra form och någon av de andra har en riktigt bra dag, en chans i varje lopp faktiskt, säger Blomquist om hur detta damlag kan leverera.

På herrsidan fanns givetvis Halfvarsson, Olsson, Richardsson, Hellner och Lars Nelson med. Även Martin Johansson får chansen efter fina insatser den här säsongen.

Anders Blomquist hade gärna sett Simon Andersson i laget.

– Jag tycker att en ung löpare som Simon, har presterat väldigt bra på distanssidan. Jag antar att han är väldigt nära att komma med i den här truppen men det räckte inte riktigt till den här gången.

På sprintsidan blir det Emil Jönsson, Teodor Peterson, Johan Edin som tas ut. Där är Carl Quicklund med som reserv på hemmaplan vad gäller sprinten.

– Johan har varit säker på kvalificeringarna på världscupen, motiverar Grip uttagningen av Johan Edin.

På sprintsidan ser Blomquist bara tre åkare som har potentialen att gå långt. Calle Halfvarsson, Emil Jönsson och Teodor Peterson.

– Vi har tyvärr inte en fjärde herre som har den potentialen. Då behöver vi någon  som kan slå till, kanske kan Edin eller Quicklund göra det,  men i ett svenskt VM-lag känns det lite för svagt.

Anders Södergren fick ingen direkt VM-plats men kommer kanske att åka ändå. Han är reserv på hemmplan, framförallt för att kanske åka femmilen, resonerar Grip.

-Jag tror det krävs en sjukdom för att Anders ska få åka, säger Blomquist.

– Men får han det är han en bra reserv.

På herrsidan är det också ett stafettguld som är mest troligt men då på den ”riktiga” stafetten.

– Den största medaljchansen på herrsidan är herrstafetten. Där har Sverige ett fantastiskt lag och vi har faktiskt den bredden nu att vi tål en sjukdom på någonav de bästa och vi har fortfarande ett otroligt starkt lag.

I övrigt menar Blomquist att Sverige har medaljläge i allt.

– Jag ser egentligen inte något lopp där vi inte har en hyfsad chans att vara med och slåss om medaljerna. Det ska bli ett väldigt spännande VM.

Fakta

Herrar

Calle Halfvarsson

Johan Olsson

Daniel Richardsson

Marcus Hellner

Lars Nelson

Martin Johansson

Teodor Peterson

Emil Jönsson

Johan Edin

Reserver

Anders Södergren – (reserv på hemmplan – för eventuell femmil)

Carl Quicklund – (reserv på hemmaplan)

Damer

Emma Wikén

Charlotte Kalla

Sofia Bleckur

Anna Haag

Ida Ingemarsdotter

Stina Nilsson

Hanna Falk

Magdalena Pajala

Reserv

Maria Rydqvist

Jennie Öberg (reserv på plats)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet