Sverige fick hjälp till silvret – av Northug

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug fick precis som han ville i stafetten: en duell på upploppet mot Calle Halfvarsson, som han förhållandevis enkelt tog hem. Men vad många tittare missade var norrmannens oväntade hjälp till svensken i spåret.

TV-bilder från den sista sträckan av herrstafetten visar hur Calle Halfvarsson vid ett tillfälle vänder sig om och tycks ropa något till Petter Northug.

En stund senare rycker norrmannen förbi Halfvarsson upp till ledande fransmannen Adrien Backsheider, till SVT:s expert Anders Blomquist stora förvåning.

VM i Falun

– Han vill testa Calle litegrann här tror jag, säger Blomquist.

Så var inte fallet.

– Jag tänkte att han skulle hjälpa och dra också, vi släppte ju iväg fransmannen ganska bra där ett tag, så jag ville ha hjälp av Petter. Och då gick han ju faktiskt upp och drog, så det var bra gjort av honom, säger Halfvarsson till SVT Sport efter att silvret bärgats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet