Foto: SVT

SVT-profilernas VM-höjdare

Uppdaterad
Publicerad

Folkfesten och de svenska guldloppen i Falun. Lindell Vikarbys överraskande VM-brons. Guldkramen i VM-studion efter Johan Olssons seger på 15 km. Nicht fahrbar. Vi bad några av SVT-profilerna, som har arbetat med VM-vintern i SVT, utse sina höjdpunkter.

Vad var VM-vinterns höjdpunkt?

”Folkfesten och de svenska guldloppen i Falun. Att två så stora idrottare som Kalla och Olsson fick lyckas på hemmaplan var en fantastisk upplevelse.”

Jacob Hård

”Jag kommer minnas stämningen. Dels den elektriska stämningen på Lugnet, framförallt vid dom täta spurtuppgörelserna med svenska åkare inblandade i som herrstafetten, damernas sprint och sprintstafett samt herrarnas femmil. Det var en sån mäktig ljudkuliss som fyllde Lugnet då, som skakade om vår studio, och som är svår att beskriva.”

”Sen en helt annan stämning, nämligen den sköna glädjen som infann sig i vårt webbmagasin ”Nicht Fahrbar” från alpina-VM. Ett grymt roligt gäng att jobba med och ett skönt avbrott för oss (och förhoppningsvis för tittarna) mitt i den allvarliga kampen om hundradelar och medaljer den här långa vm-vintern.”

André Pops

”När min BH hade fastnat i André Pops yllekalsonger då vi tvättade tillsammans i vår lägenhet i Beaver Creek. André blev så genuint generad! Rent sportsligt är det Frida Hansdotters besvikelse efter att 'bara' blev tvåa i slalom. Mer sånt, vill man ha!”

Pernilla Wiberg

”Uppslutningen från svenska folket till arenan i Falun dagtid och torget under kvällarna där trycket, jublet och stämningen är minnesvärd. Den kvällen Johan Olsson tog emot sitt VM-guld, fick kramas med sin teampartner och kloka fru Anna efter 6 långa veckor, hans ärliga rörande resonemang kring resan mot att återigen bli världsmästare var stark. Där satt Gunde i studion med tårar i ögonen, publiken skanderade 'Johan' så att rutan höll på (nåja) att tryckas in. Den stämningen, stunden och upplevelsen bär jag alltid med mig.

Yvette Hermundstad

”Att Frida Hansdotter levde upp till förväntningarna och tog en slalommedalj och att Jessica Lindell Vikarby överraskade och tog en storslalommedalj som ingen hade räknat med.

”Nicht fahrbar – för mig personligen en ny upplevelse”.

Björn Fagerlind

”Mamma i september, ett halvår senare hade hon tagit sina första segrar. Marie Dorin Habert blev VM-drottning i det mästerskap där hela Finland hoppades, men föll med Kaisa Mäkäräinen.”

Ola Bränholm

”Brödrakärleken i Kontiolahti. Johannes och Tarjei Bö som nästan inte kunde sluta gråta när det blev guld och brons i sprinten. Och Martin Fourcade som kysste storebror Simon på pannan och nästan var mer ledsen för hans fjärdeplats än glad för sitt eget distansguld.”

Lotta Fahlberg

”Victor Öhrling-Norbergs VM-brons! Sveriges enda medalj i VM i freestyle och snowboard. Han var i stor ledning, gick mot guldet, men gjorde ett misstag och slutade trea. Stor dramatik. Däremot gjorde det ont att se Anna Holmlund i superslag ryka redan i VM-kvarten.”

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.