Foto: Bildbyrån

Tung start för Sverige i skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick en tung start på skidskytte-VM i Kontiolahti. Det blev en blygsam 16:e plats i mästerskapets inledande mixedstafett, drygt fyra minuter från förstaplatsen. Tjeckien tog guldet efter dramatik på sista sträckan. Frankrike tog silver medan Norge knep bronset.

Elisabeth Högberg och Mona Brorsson tog hand om de inledande sträckorna. Högberg hade tre bom i liggande men sköt fullt i stående. Mona Brorsson sköt felfritt. Svenskorna var dock på tok för långsamma i spåret. Högberg växlade som 17:e lag medan Brorsson körde in på 18:e plats.

– Att börja med tre bom känns ju jättetråkigt, säger Högberg.

Skidskytte-VM

– Jag är jätteglad över skyttet och hade sjukt bra skidor, men det här föret är svårt för mig. Sedan kommer den där backen. Det var tungt för mig i dag, säger Brorsson.

Backen som Brorsson pratar om kallas ”Väggen”. Och föret som hon ondgjorde sig över var mjukt. Det var tungt i spåren.

Fredrik Lindström visade hyfsad form på tredje sträckan. Han hade en bom i liggande och en i stående och växlade som 16:e lag. På sista sträckan missade Peppe Femling, precis som Lindström, ett skott både i liggande och stående innan han fick ge sig mot slovenen Jakov Fak och korsade mållinjen på 16:e plats.

– Jag åkte bra till en början, men det var tungt före, säger Lindström.

– Det var kul ändå. Jag ville göra mitt race så att man får förtroende i fortsättningen, säger VM-debutanten Femling.

Vitryssland tappade medalj på sista skyttet

Favoriterna Tjeckien, Frankrike och Norge la alltså beslag på pallplatserna, men det var nära att Vitryssland skrällde. Vitryssland ledde inför sista skyttet, men väl där svek nerverna Jurij Liadov. Tjecken Ondrej Moravec tog över ledningen, och även norrmannen Tarjei Bö och fransmannen Martin Fourcade smet förbi Liadov. Vitryssland fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Fourcade gick ut som fyra och gjorde en kanonsträcka. Han fortsatte att plocka tid på Moravec efter sista skyttet, men i slutet tröttnade han. Fourcade var till slut 20,2 sekunder efter Moravec. Den norske slutmannen Tarjei Bö gick i mål 27,7 sekunder bakom Moravec.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet