Viktor Andersson, svenskhopp i skicross. Foto: Bildbyrån

Outsidern Viktor Andersson plockar ut sig själv som favorit

Uppdaterad
Publicerad

Skicrosslandslagets Viktor Andersson lyfter fram rutinen från VM 2013 som viktig nyckel. – Även om man har åkt mycket världscup så är det en annan känsla att stå på en VM-start, säger 22-åringen från Vemdalen.

Namn: Viktor Andersson

Ålder: 22 år

VM i freestyle/snowboard

Bor: Vemdalen

Klubb: Vemdalens IF

Meriter: VM 2013, årets rookie 2012/2013, 8:a bästaresultat i världscupen.

Förväntningar på VM: ”Ha så kul som möjligt. Jag har väl egentligen sagt att jag ska vara topp-16 i år på VM. Det håller jag fast vid. Att kunna åka en kvartsfinal. Jag vet att jag har kapaciteten. Jag trivs i banan i Kreischberg. Framförallt i år då jag har bytt skidmärke. Skidorna svänger lite mer”

Säsongen hittills: ”Det har varit mycket träning. Mer än förut. Och relativt lite tävling, för att det har varit lite snö. Första tävlingen var nu efter nyår i Val Thorens. Första dagen kvalade jag som 28:a. Helt okej för att vara första tävlingen för säsongen.”

Personlighet: ”Jag gillar att åka skidor och är skidåkare i benmärgen. Sen tycker jag det är kul att göra vanliga saker. En vanlig människa som gillar att åka skidor.”

Bästa skidminnet: ”Våren. Egentligen alla vårar. Så fort det är vår är det kul att åka skidor. Säsongen är slut och man får åka ut med polarna och åka skidor.”

VM-orten Kreischberg: ”Vi var där ifjol. Det är ett coolt skidområde. Första gången vi kom dit trodde jag att det var en liten sketen minibacke bara. Sen kom man upp på berget och då var det hur stort som helst. Det ska bli spännande att se vad de kan erbjuda i år.”

Favoriter i VM: ”Jag kommer alltid sätta VÖN och Jon högt upp. Jag vet att de har bra kapacitet. Jouni Pellinen, en finländare som vi tränar med, brukar vara högt upp på VM och det kommer han vara i år också. Jag tippar absolut honom i toppen. Sedan har vi fransmannen Jean Frederic Chapuis, som är en mästerskapsåkare. Han har vunnit senaste OS och senaste VM. VÖN, Jouni, Chapuis – och jag då.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet