Foto: Bildbyrån

VM-brons till Charlotte Kalla efter dramatisk skiathlon

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tog VM-brons i damernas skiathlon efter ett högdramatiskt lopp i Falun. Kalla såg länge ut som en vinnare men fick ge sig när Therese Joahug gjorde ett ryck i mördarbacken på slutvarvet.

Therese Johaugs ryck skulle visa sig guld värt medan både Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Charlotte Kalla fick släppa. Kalla försökte kämpa sig tillbaka i loppet och tog ett tag in tid på Johaug men det var för sent.

Upploppet blev högdramatisk där en trött Kalla tvingades spurta mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Norskan blev för svår och Kalla får nöja sig med brons med mycket litet marginal. Men Kalla deppade inte ihop för det.

VM i Falun

–Det är helt fantastiskt. Det var kul att tävla i dag. Det gick inte föreställa sig hur mycket folk det skulle vara i spåren, säger Charlotte Kalla till SVT.

Mördarbacken tippades redan på förhand bli avgörande och det var också där Johaug gjorde det sista rycket.

–Kalla drar på sig en rejäl mjölksyrechock. Hon såg trött ut på det sista varvet, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Sofia Bleckur gjorde ett mycket bra lopp och slutade femma.

Marit Björgen kroknade efter den klassiska åkningen och var aldrig med i kampen om medaljerna.

Snabb start på loppet

Det gick fort redan från början av loppet. Therese Johaug och de andra norskorna drog upp tempot med en gång och många av åkarna fick lämna ifrån sig en lucka direkt. Charlotte Kalla och Sofia Bleckur orkade hänga på och gjorde det bra.

– Det går riktigt fort nu, det spricker upp. Kalla gör en väldigt bra öppning, säger Anders Blomquist.

På det andra varvet av den klassiska biten ryckte Charlotte Kalla ifrån och endast Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Therese Johaug klarade av att följa med. Marit Björgen såg riktigt stum ut och fick släppa klungan tillsammans med Sofia Bleckur.

– Kalla ser allt annat än trött ut. Hon åker stort, hon åker avslappnat och vilka skidor, säger Anders Blomquist.

Vid växlingen till fristil var Kalla i ledningen före Jacobsen och Johaug. Sofia Bleckur låg på en överraskande fjärdeplats.

Under loppets andra halva fortsatte Björgen att tappa medan Kalla och de två norskorna ohotat ryckte ifrån. På det sista varvet gjorde Johaug det avgörande rycket och Uhrenholdt Jacobsen och Kalla fick släppa.

Sofia Bleckur blev på slutet omåkt av finskan Kerttu Niskanen och slutade totalt femma efter ett mycket fint genomfört lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet